Ierarhii și clericii din arhiepiscopiile Germaniei și Americii au discutat online despre pastorația diasporei

Ierarhii și preoții din Arhiepiscopia Statelor Unite ale Americii și din eparhia Germaniei, Austriei și Luxemburgului au avut o întâlnire online moderată de Părintele Mitropolit Nicolae.

Ierarhii au prezentat situația celor două eparhii și au analizat provocările cu care se confruntă comunitățile ortodoxe românești în lumea occidentală secularizată.

Părintele Mitropolit Serafim a prezentat istoria Mitropoliei Europei Centrale și de Nord. El a subliniat că numărul de români din diaspora crește foarte rapid și necesită înființarea de noi parohii.

Aceasta ridică problema numărului mic de spații pentru slujbă. Alte provocări sunt starea economică precară a clericilor și nevoia de catehizare a noilor sosiți din țară în Occident.

Părintele Mitropolit Nicolae a prezentat situația Mitropoliei celor două Americi, care se află la a patra generație de credincioși. El a spus că, în ciuda relativei stabilități economice și logistice, Biserica se confruntă în SUA cu pericolul pierderii identității religioase și naționale.

Părintele Episcop Vicar Sofian a prezentat activitățile cu tineretul din Arhiepiscopia Germaniei, Austriei și Luxemburgului prin asociația ATORG. Preasfințitul Părinte Sofian și Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae au agreat ca cele două organizații de tineret ale eparhiilor lor, ATORG și ROYA, să se înfrățească.

Mitropolitul celor Două Americi a evocat experiența multora dintre tinerii români din SUA care merg vara în pelerinaj la mănăstirile din România, de unde se întorc schimbați. Această experiență îi pune în contact cu altă lume decât cea a bunăstării din America, iar ei își pot astfel înțelege mai bine rădăcinile.

În cadrul întâlnirii a mai fost prezentată activitatea catehetică din Arhiepiscopia Statelor Unite ale Americii și implicarea copiilor în Olimpiada de Religie.

Întâlnirea s-a încheiat cu prezentarea momentelor artistice de la hramul mănăstirii Sf. Dimitrie cel Nou din Middletown, New York.

Foto credit: Mitropolia celor Două Americi

Comentarii Facebook


Știri recente