Ierarhii Patriarhiei Ecumenice s-au întrunit la Fanar marcând începutul Indictionului

Ierarhii Patriarhiei Ecumenice s-au întrunit la Fanar sâmbătă, 1 septembrie, pentru a sărbători începutul Indictionului și Soborul Maicii Domnului Pammakaristos (cea Preafericită), a cărei sfântă icoană este păstrată în catedrala patriarhală din Constantinopol.

Cu acest prilej, Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a oficiat Sfânta Liturghie, în timpul căreia a dat citire mesajului patriarhal cu ocazia Zilei de rugăciune pentru protecția mediului înconjurător, observată în fiecare an la data de 1 septembrie începând cu anul 1989.

În mesaj, Patriarhul Bartolomeu a atras atenția asupra faptului că lumea trebuie înțeleasă ca o „casă” de care trebuie omul trebuie să aibă grijă.

„Viitorul aparține dreptății și iubirii, unei culturi a solidarității și a respectului pentru integritatea creației”, a spus Patriarhul Constantinopolului.

El a pus accent pe abordarea și utilizarea euharistică, adică sacramentală și mulțumitoare, a creației de către om.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu binecuvântând pe cei prezenți la sărbătoarea Indictionului 2018 la Constantinopol. Foto: Nikos Manghinas / Patriarhia Ecumenică

„Orice formă de abuz și distrugere a creației, dimpreună cu transformarea ei într-un obiect de exploatare, constituie o denaturare a spiritului evangheliei creștine. Nu este nicidecum o coincidență că Biserica Ortodoxă a fost caracterizată drept expresia ecologică a creștinismului, cu atât mai mult cu cât este Biserica păstrătoare a Sfintei Euharistii ca centru al ființei sale”.

„Credinciosul ortodox nu poate rămâne indiferent față de criza ecologică”, spune Patriarhul Ecumenic, deoarece „grija pentru creație și protecția mediului sunt ramificarea și articularea credinței noastre ortodoxe și ale etosului euharistic”.

Potrivit tradiției, ierarhii Patriarhiei Ecumenice se întâlnesc în Sinaxă la Constantinopol la începutul Anului Nou Bisericesc.

Lucrările Sinaxei de anul acesta au început sâmbătă după-amiază și vor continua până luni seară, anunță Patriarhia Ecumenică printr-un comunicat remis Agenției de Știri Basilica.

La evenimentele de sâmbătă dimineață au fost prezenți Ambasadorul Greciei la Ankara, Petros Mavroeidis, Consulul General în Istanbul, Gheorghia Soultanopoulou, consulii Danai Vasilaki și Georgios Gaitanis și alte oficialități.

La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul Ecumenic a dat citire rânduielii Indictionului.

Tot sâmbătă a fost anunțată noua componență a Sfântului Sinod al Bisericii Constantinopolului pentru perioada 1 septembrie 2018 – 28 februarie 2019.

Membrii Sfântului Sinod (Permanent) al Patriarhiei Ecumenice. Foto arhivă: Nikos Manghinas / PE

Membrii Sinodului prezidat de Sanctitatea Sa Bartolomeu pentru noul semestru sunt Mitropoliții Pantelimon de Vryoulon, Ghenadie de Italia și Meliti, Augustin al Germaniei, Gherman de Tranoupole, Evanghel de New Jersey, Chiril de Rodos, Evghenie de Rethymnon și Aylopotamos, Ambrozie de Coreea, Constantin de Singapore, Arsenie al Austriei, Hrisostom de Symi și Nathanael de Chicago.

Foto: Nikos Manghinas / Patriarhia Ecumenică

Comentarii Facebook


Știri recente