Conferința Episcopilor Ortodocși din Germania s-a reunit sâmbătă la Centrul Bisericesc Românesc din München. Ierarhii au slujit împreună în Duminica Ortodoxiei, pe care au sărbătorit-o alături de comunitatea românilor ortodocși din acest oraș german.
La întrunirea de sâmbătă, ierarhii au discutat despre lipsa lăcașurilor de cult în multe dintre comunitățile ortodoxe din Germania, care cel mai adesea se roagă în spații puse la dispoziție de comunitățile catolice și evanghelice.
„E foarte important ca noi, ortodocșii de aici, să vorbim cu o (singură) voce, pentru că sau vorbim cu una, sau nu vorbim cu niciuna”, a explicat, pentru Trinitas TV, Înaltpreasfințitul Părinte Augustinos, Mitropolitul grec al Germaniei.
Ședința Conferinței Episcopilor Ortodocși din Germania
„Suntem tare bucuroși pentru acest sprijin și pentru posibilitatea ca credincioșii ortodocși români, greci și toți ceilalți, să putem să construim centre care sunt o mărturie pentru credința noastră ortodoxă, pentru că, dacă nu ai nimic, nu ești nimic – așa se consideră, din păcate, sau se trăiește în lumea de astăzi. Și atunci e o mare binecuvântare acest așezământ.”
„Îl salut pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe care l-am cunoscut la Sinodul din Creta, în 2016, i-am apreciat contribuția pe care a adus-o acolo”, a mai transmis Mitropolitul grec Augustinos al Germaniei.
Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de IPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și de Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului.
„A fost pentru prima dată când părinții episcopi au venit la așezământul nostru și ne-am bucurat de aprecierea lor referitoare la acest ansamblu frumos, reprezentativ pentru întreaga Ortodoxie, după cum a spus Înaltpreasfințitul Părinte Augustinos”, a scris pe Facebook Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, gazda întrunirii.
„Ortodoxia, când construiește biserici aici, practic se împământenește aici și se așteaptă din partea noastră, a ortodocșilor care trăim în Germania și în celelalte țări din Europa Centrală și Occidentală, să ne aducem contribuția la creștinism, care în părțile acestea a slăbit, a pierdut cumva din substanță, să fim o întărire pentru lumea de aici, pentru spiritualitatea din părțile acestea.”
Text la 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea
În timpul întrunirii, a fost aprobat un text referitor la aniversarea, anul viitor, a 1700 de ani de la Sinodul Întâi Ecumenic de la Niceea.
„O comisie foarte importantă este Comisia Teologică a Conferinței Episcopilor Ortodocși din Germania”, a explicat Părintele Daniel Benga. Din ea fac parte teologi – bărbați și femei – din toate Bisericile Ortodoxe, care elaborează texte fundamentale pentru mărturia Ortodoxiei în lumea occidentală, în special în lumea germană.
„Chiar la această ședință s-a aprobat un text reprezentativ, care va fi publicat de Conferința Episcopilor Ortodocși pentru Anul Jubiliar 2025, când se vor împlini 1700 de ani de la Sinodul Întâi Ecumenic de la Niceea”, a spus Părintele Daniel Benga.
„Aș putea aminti și Comisia Bilaterală dintre Conferința Episcopilor Ortodocși din Germania și Conferința Episcopilor Catolici, care, de asemenea, elaborează texte fundamentale legate de mărturia creștină de această dată – atât ortodoxă, cât și catolică, în spațiul german”, a mai spus Părintele Daniel Benga.
În Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfințitului Părinte Augustinos, Mitropolitul grec al Germaniei și Exarh al Europei Centrale a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica Centrului Bisericesc Românesc din München, împreună cu ceilalți episcopi ortodocși din Germania participanți la întrunire.
Ierarhii au apreciat în mod deosebit prezența numeroșilor copii români la slujbă, alături de familiile lor.
Biserica Centrului Bisericesc Românesc din München ale hramurile „Înălțarea Sf. Cruci” și „Sf. Ier. Calinic de la Cernica”. Altarul capelei denumite Sala Crucilor a fost sfințit în 2022. În același an, Centrul Bisericesc Român din München a primit Premiul „Arhitectură construită / Arhitectură publică” (ex aequo) al Anualei de Arhitectură București.
Foto credit: Facebook / Episcop Sofian Brașoveanul
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews