Ierarhii Moldovei de pe ambele maluri ale Prutului s-au unit în rugăciune la Iași

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului a însemnat o unire în rugăciune, la Iași, a reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române de pe ambele maluri ale Prutului.

La hramul istoric al celei mai mari biserici din oraș, Catedrala Mitropolitană, au slujit împreună: Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Mitropolitul Basarabiei, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Episcopul Hușilor, Episcopul de Bălți și Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

După citirea textului evanghelic al zilei, Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului s-a adresat celor prezenți vorbind despre profunzimea sărbătorii din 02 februarie.

Arhiepiscopul Ioachim la hramul istoric al Catedralei Mitropolitane din Iași. ©Tudorel Rusu / Doxologia

„Contemplând profunzimea acestei sărbători și lăsând misterul să vorbească el însuși în inima noastră, vom înțelege că Dumnezeu ne revelează imaginea Bisericii spirituale, în ipostaza ei de Trup Tainic al Mântuitorului”.

„Cu ochi de gând vedem pe Pruncul Iisus, în Care se găsește toată plinătatea dumnezeirii, ca Împărat al slavei intrând solemn în Templul Vechiului Testament, El Care era Templul Noului Testament. El nu avea nevoie să respecte această cutumă a Legii vechi, dar totuși o face, așa cum, mai târziu, pe malul Iordanului, se va duce la Ioan să-i ceară Botezul Pocăinței, deşi nu avea nevoie de iertarea păcatelor”.

„Când este vorba de un eveniment mântuitor, ca cel de astăzi, nu trebuie să rămânem doar la aspectul exterior al acestuia. În prezentarea Pruncului Iisus la Templu trebuie să vedem icoana sau imaginea fiecăruia dintre noi, care ne aducem aminte de intrarea noastră, la patruzeci de zile de la naștere, în Biserica slavei, pentru a primi renașterea prin apă și Duh, Botezul și celelalte taine de inițiere, Mirungerea și Euharistia. Icoana Întâmpinării Domnului întruchipează toate aceste taine mântuitoare”, a spus IPS Ioachim.

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a spus: „Mergem la casele noastre cu bucuria că ne-am întâlnit cu Domnul”.

Mitropolitul Teofan la hramul istoric al Catedralei Mitropolitane din Iași. ©Tudorel Rusu / Doxologia

 „Am nădejdea că noi, cei de față, cât și cei asemenea nouă, luăm și vom lua chipul bătrânului Simeon, așteptându-L pe Domnul să vină în viețile noastre. «Împărate Ceresc, vino și te sălășluiește întru noi» – rostim în rugăciune și sperăm să se împlinească. De asemenea, să avem bucuria întâlnirii cu Dumnezeu încă din această viață ca pregustare a întâlnirii noastre finale cu Domnul, care, nădăjduim, ne va spune cuvântul Său – «Veniți, binecuvântații Tatălui Meu și moșteniți Împărăția» – iar noi vom răspunde așijderea cu Dreptul Simeon «Acum slobozește pe robul tău, Stăpâne».

Soborul de ierarhi care a slujit la hramul istoric al Catedralei Mitropolitane din Iași, 02 februarie 2021. ©Tudorel Rusu / Doxologia

Pe lângă hramul Întâmpinării Domnului, Ansamblul mitropolitan din Iaşi mai are hramurile „Sfânta Cuvioasă Parascheva” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – ocrotitorul vechii catedrale.

Hramul cel mai cunoscut al Catedralei mitropolitane este pe 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. De asemenea, o altă sărbătoare importantă este pe 26 ianuarie, când este cinstit Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, ale cărui sfinte moaște se află în catedrală.

Foto credit: Tudorel Rusu / Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente