Ierarh român care l-a cunoscut pe fostul Mitropolit de Kastoria: Era apropiat de tineri, avea o atitudine princiară

Mitropolitul Serafim de Kastoria (Grecia) a trecut la cele veșnice în data de 29 decembrie 2020, la vârsta de 61 de ani, în urma unor complicații cauzate de infecția cu Covid-19.

PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, l-a cunoscut în urmă cu 25 de ani la Atena pe Părintele Arhimandrit Serafim, cel care avea să devină Mitropolit de Kastoria.

„Viitorul ierarh se preocupa atunci cu misiunea în rândul tinerilor, mulți dintre ei atenieni, dar și din provincie. Închiriase în preajma locașului de cult un apartament, pe care îl transformase într-un mic centru de conferințe, unde în fiecare marți se întâlneau zeci de tineri, unii dintre ei liceeni, alții, deja studenți. În urma convorbirilor duhovnicești pe diverse teme, mulți dintre ei au devenit teologi, preoți și monahi, astăzi, unii sunt ierarhi vrednici ori slujitori de vocație”, își amintește PS Timotei.

Într-un articol publicat în Ziarul Lumina, ierarhul spune despre fostul mitropolit că „era considerat arhonde, nobil, sau, mai mult decât atât, principe, iar atitudinea sa era apreciată ca princiară”.

„Cineva îl numea diamant al ierarhiei, care a promovat tineri ce iubesc Biserica, descoperindu-i pe unii de mici copii, îndrumându-i, spovedindu-i, ajutându-i și formându-i pentru misiunea duhovnicească în vremuri deloc ușoare”.

Mitropolitul Serafim a fost prieten încă din tinerețe cu Mitropolitul Hierotheos Vlahos.

„A iubit mult sfinții și oamenii”, subliniază părintele episcop vicar.

„Din inițiativa sa, au fost canonizați mulți creștini aleși de pe cuprinsul Mitropoliei Kastoria. S-a spus că a fost iubitor al lui Dumnezeu și al slujbelor, al teologiei patristice și al monahismului, preocupat de subiecte bisericești și teologice, pe care le dezvolta adeseori în întâlnirile cu credincioșii eparhiei sale, cu tinerii, monahii și monahiile”.

„Era luminos, bun, princiar. S-a grăbit să plece într-o altă lume, unde are mulți prieteni sfinți! Nici nu s-au dumirit apropiații care îl iubeau cu adevărat de cele întâmplate grabnic. L-au plâns mult ierarhii, monahii, preoții, credincioșii ascunși prin case de frica… pandemiei”.

Citește textul integral în Ziarul Lumina.

Sursă foto: orthodoxia.info

Comentarii Facebook


Știri recente