„Icoane vii ale spiritualității românești”

Parohia Timișoara-Iosefin cu hramul ”Nașterea Maicii Domnului” a organizat duminică, 26 iulie 2015, un important eveniment cultural și duhovnicesc, ce a adus în atenție lucrarea ”Icoane vii ale spiritualității românești”, semnată de pr. dr. Ionel Popescu, vicar eparhial și parohul bisericii. Manifestarea a primit o valoare deosebită prin prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, cel care și semnează cuvântul-înainte al volumului, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Evenimentul a debutat în biserica parohială, cu oficierea Acatistului Mântuitorului nostru Iisus Hristos de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, în prezența a sute de credincioși din toate parohiile orașului. Volumul „Icoane vii ale spiritualității românești” (200 pagini), cea mai recentă apariție editorială a autorului, a fost prezentat de către părintele Vasile Pop de la Parohia Arad-Bujac din Arhiepiscopia Aradului, care a sintetizat în cuvinte alese această lucrare foarte importantă pentru istoria Bisericii noastre ortodoxe. A urmat cuvântul Înalt­preasfințitului Părinte Mitropolit, care a accentuat im­portanța înaintașilor noștri, a mentorilor, a ierarhilor și a preoților, cei care au înfrumu­sețat viața duhovnicească a autorului, i-au marcat misiunea preoțească și cariera didactică, și pe care i-a pictat prin cuvinte pline de culoare, devenind astfel icoane vii ale spiritualității românești. Din rândul acestora fac parte ierarhi, profesori de teologie, preoți de mir și din cinul monahal, unii având de suferit pentru credință, în lagăre, în închisori și în deportări.

„Ar fi un îndemn pentru cât mai mulți dintre preoți, să zugrăvească și ei prin cuvânt «icoanele vii» pe care le-au cunoscut în viața lor. Iată, părintele vicar Ionel Popescu n-a lăsat să se aștearnă colbul uitării peste aceste personalități, aceste «icoane» ale Bisericii noastre, ci le-a șters, le-a pus în lumină și a aprins câte o candelă în fața fiecăreia dintre ele. Cred că este de datoria noastră să punem la loc de cinste pe cei care ne-au crescut și ne-au îndrumat pașii”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan. Momentul a fost completat și de un recital coral, susținut de corul parohiei, ”Doina Banatului”, dirijat de profesorul Florin-Nicolae Șincari. De asemenea, consiliul parohial a oferit o diplomă de cinstire vrednicului părinte paroh, care s-a implicat în înfrumusețarea parohiei, atât pe plan duhovnicesc, misionar, familial, dar și gospodăresc.

La final, pr. Ionel Popescu a mulțumit Înaltprea­sfințitului Părinte Mitropolit Ioan pentru dragostea arătată și pentru bucuria de a fi împreună la acest moment important din viața sa, cu dublă semni­ficație, marcat de lansarea celei mai recente cărții ale sfinției sale, dar și de împlinirea frumoasei vârste de 60 de ani.

Comentarii Facebook


Știri recente