Icoane vechi de peste 250 ani expuse la Huedin

Mai multe icoane de patrimoniu, vechi de peste 250 ani, au fost expuse marţi, 18 iunie 2019, la sediul Protopopiatului Ortodox Huedin, informează Radio Renaşterea.

Expoziţia este intitulată „Icoane vechi românești – ferestre spre Cer” şi cuprinde icoane aflate în proprietatea unor parohii din arealul Protopopiatului Huedin.

În deschiderea vernisajului, părintele protopop Dan Ionuț Lupuțan, gazda evenimentului, a rostit o rugăciune și apoi le-a vorbit celor prezenți despre satul românesc, creator și păstrător de artă bisericească.

Invitatul special al evenimentului a fost dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu, al Academiei Române.

El a vorbit despre dimensiunea teologică și dimensiunea istorică a icoanei.

Totodată, le-a oferit preoților sfaturi în privința conservării, întreținerii, recondiționării și promovării icoanelor de patrimoniu național.

În cadrul expoziției a avut loc și un recital de pricesne susținut de interpreta de muzică populară Oana Bozga Pintea, alături de corala preoțească Glasul Apusenilor a Protopopiatului Huedin.

În semn de apreciere pentru promovarea tradițiilor româneşti și a artei bisericești, Mircea Gheorghe Abrudan și Oana Bozga Pintea au primit din partea părintelui protopop Dan Lupuțan, Diploma omagială Protopop Martir Aurel Munteanu.

Foto credit: Radio Renaşterea

Comentarii Facebook


Știri recente