Icoana Maicii Domnului de la Rohia a fost adusă în pelerinaj la Baia Mare

Credincioşii din Baia Mare au ocazia să aducă cinstire icoanei Maicii Domnului de la Rohia, care a fost adusă în pelerinaj la hramul Bisericii Sf. Arhangheli din Municipiu care şi-a cinstit ocrotitorii în 8 noiembrie.

Icoana va rămâne spre închinare credincioşilor până duminică, 11 noiembrie 2018.

Liturghia de hram a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.

Din sobor au mai făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Adrian Mihali, consilier administrativ bisericesc, Pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie la I.Ş.J. Maramureş, preoţi şi diaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Grupul coral al Filialei ASCOR Baia Mare.

Episcopul Iustin rugându-se înaintea icoanei Maicii Domnului de la Rohia. Foto credit: Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.

Îngerii sunt însoţitorii noştri

Omilia rostită de ierarh a făcut referire la sfinţii îngeri, prezentând aspecte legate de crearea lor, precum şi învăţături despre ierarhia îngerească.

„Îngerii sunt însoţitorii noştri. Ei au un rol extrem de important în viaţa noastră şi în viaţa Bisericii”, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Comparând răzvrătirea îngerilor răi, care au vrut să fie mai presus decât Dumnezeu, cu timpurile actuale, Preasfinţia Sa a tras un semnal de alarmă subliniind că şi azi există oameni care se cred Dumnezeu:

„Omenirea de astăzi, postmodernă, se divinizează şi încearcă să spună că ea e Dumnezeu, a devenit aproape atotputernică. Datorită ştiinţei, tehnologiei, avansării descoperirilor, omul de azi se crede Dumnezeu şi nu mai are nevoie de Dumnezeu Creatorul. Îl respinge. Asta înseamnă alungarea lui Dumnezeu din propria Lui creaţie”.

„Nu se poate. Dumnezeu nu poate fi alungat, dar omul încearcă, aşa cum a fost Lucifer la început”, a precizat ierarhul.

Icoana de la Rohia

Considerată cel mai de preţ obiect al Mănăstirii Rohia, Icoana Maica Domnului Îndurerata a fost salvată dintr-un incendiu prin minune dumnezeiască, deoarece rama ei a ars în întregime, însă pictura a fost neatinsă.

De asemenea, arhimandritul Serafim Man s-a vindecat prin rugăciunile înălţate înaintea acestei sfinte icoane.

Bolnav de cancer în stadiul terminal, cu metastaze, adus din spital ca să moară la mănăstire, cu şanse de vieţuire de doar câteva zile, în urma rugăciunilor adresate Maicii Domnului a mai trăit încă 30 de ani.

Foto credit: Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente