Icoana Maicii Domnului de la Neamț, în pelerinaj la Bacău

Credincioșii din municipiul Bacău se pot închina în aceste zile la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă de la Mănăstirea Neamț. Odorul de mare preț se află la Biserica Precista din Bacău până pe 15 august. În tot acest timp, programul liturgic la acest sfânt locaș este unul special, informează „Ziarul Lumina”.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț se află de vineri, 8 august 2014, la Biserica Precista din Bacău. Pelerinajul este prilejuit de hramul locașului de rugăciune închinat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Icoana Maicii Domnului a fost așteptată cu emoție de credincioșii din municipiul Bacău, care au ținut în mâini flori, busuioc și lumânări. După cum a menționat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, de 15 ani, la Biserica Precista, ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, în apropierea hramului, sfânta icoană a Maicii Domnului, cunoscută ca „icoana cu trei mâini”, vine să-i întâlnească pe băcăuanii aflați în căutarea milei și ajutorului Preasfintei Treimi. „Tineri și bătrâni au întâmpinat icoana sfântă, petrecând-o către locul de cinste rezervat în fața altarului, cântând imnuri de slavă. Preoții sfântului locaș, împreună cu cei doi ieromonahi care au însoțit-o pe drumul de la Mănăstirea Neamț, au citit rugăciunile Acatistului Adormirii Maicii Domnului. Apoi, pelerinii s-au închinat în fața icoanei și a raclei cu moaștele Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, fiecare purtându-și rugăciunile și nădejdea în Dumnezeu”, a relatat pr. Constantin Gherasim. Pelerinajul are loc cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, iar de organizarea acestuia se îngrijește în fiecare an părintele Constantin Tomozei, protopop emerit. „Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț va sta în mijlocul băcăuanilor până pe 15 august, când se va prăznui hramul Bisericii Precista. Până atunci, în fiecare zi se vor oficia Paraclisul și Acatistul Maicii Domnului. Ieri, 10 august 2014, în contextul manifestărilor dedicate hramului Bisericii Precista, Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț datează din anul 665 și a fost pictată în Lida, patria Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Ea a fost dăruită de împaratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul domnitorului moldovean Alexandru cel Bun, în anul 1429. Pictura este protejată cu o îmbrăcăminte metalică, ornamentată cu pietre prețioase între anii 1844-1845, în timpul starețului Neonil (†1853).

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Ortodoxia românească în Canada

De Ziua Canadei (1 iulie), prezentăm principalele date despre prezența ortodocșilor români în această țară. Peste o cincime din populația Canadei este sosită în această țară prin imigrație. La recensământul din 2016, aproape un sfert…