Icoana Maicii Domnului de la Catedrala Mitropolitană din Cluj la Biserica Icoanei din Bucureşti

Icoana Maicii Domnului de la Catedrala Mitropolitană din Cluj a fost adusă vineri, 18 martie 2016, în Capitală. Icoana a fost aşezată spre închinare credincioşilor la Biserica Icoanei din Bucureşti, unde va rămâne până luni, 21 martie.

Evenimentul are loc în cadrul manifestării religios culturale „Icoana – fereastră spre Dumnezeu” organizată de parohia bucureșteană, în fiecare an, în prima Duminică a Postului Mare. Icoana adusă de la Cluj va fi purtată în cele două procesiuni organizate cu prilejul Duminicii Ortodoxiei în proximitatea bisericii şi a Parcului Icoanei. Astfel, sâmbătă, 19 martie 2016, la orele 17:00 va fi oficiată Slujba Vecerniei, iar de la orele 18:30 va avea loc procesiunea Lumina Ortodoxiei. În timpul procesiunii, clericii şi credincioşii prezenţi vor purta lumânări aprinse şi vor intona imne bisericeşti. Un detaşament de jandarmi în uniforme de gală vor purta torţe aprinse.

Duminică, după Sfânta Liturghie ce va fi oficiată la Biserica Icoanei de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal, de la orele 13.30, va avea loc procesiunea Icoana – fereastră spre Dumnezeu în jurul parcului Icoanei. Procesiunea se va încheia cu sfinţirea icoanelor purtate de credincioşi.

Evenimentul se află la a IX-a ediție și, conform tradiției din ultimii ani, vor participa aproximativ 100 de preoți și câteva mii de credincioși. (Anul trecut, cu prilejul manifestărilor din Duminica Ortodoxiei, la Biserica Icoanei din Capitală au fost aduse în pelerinaj moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul. mai multe informaţii aici şi aici)

***

Icoana Maicii Domnului de la Catedrala Mitropolitană din Cluj a fost pictată în anul 1673 de pictorul Luca din Iclod, cel care a pictat și Icoana Maicii Domnului cu pruncul, de la Mănăstirea Nicula.

Mai multe informaţii despre icoana adusă în pelerinaj de la Cluj se pot afla de pe site-ul oficial al Bisericii Icoanei din Bucureşti.

Comentarii Facebook


Știri recente