ICOANA – FEREASTRĂ SPRE DUMNEZEU, MANIFESTARE RELIGIOS-CULTURALĂ LA BISERICA ICOANEI DIN BUCUREȘTI

În zilele de 8 și 9 martie 2014, la Duminica Ortodoxiei (prima din postul Sfintelor Paști), cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la biserica Icoanei din București va avea loc a VII-a ediție a manifestării religios-culturale intitulată ” ICOANA – FEREASTRĂ SPRE DUMNEZEU”, organizată de Arhiepiscopia Bucureștilor și Protoieria 2 Capitală în colaborare cu Primăria Sectorului II.

Vineri, 7 martie 2014, orele 11.00, Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Mânăstirea Hadâmbu – județul Iași va fi așezată spre închinare la biserica Icoanei din București, unde va rămâne până luni, 10 martie 2014.

Sâmbătă, 8 martie 2014, după slujba Vecerniei (orele 17.00) oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanu, Episcop vicar patriarhal, va avea loc procesiunea Lumina Ortodoxiei (orele 18.30) în jurul parcului Icoanei din apropiere. În timpul procesiunii, preoții și credincioșii vor purta lumânări aprinse și vor cânta imne bisericești. Un detașament de jandarmi în uniforme de gală vor purta torțe aprinse.

Duminică, 9 martie 2014, după Sfânta Liturghie oficiată la biserica ICOANEI de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, de la orele 13.30, va avea loc procesiunea Icoana – fereastră spre Dumnezeu în jurul parcului Icoanei. Procesiunea se va încheia cu sfințirea icoanelor purtate de credincioși.

***

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Mănăstirea Hadâmbu este una dintre icoanele făcătoare de minuni din țara noastră. Acest fapt se datorează mirului care izvorăște din icoană săptămânal, precum și minunilor nenumărate care s-au săvârșit înaintea ei.

Icoana Maicii Domnului din Mănăstirea Hadâmbu a fost zugrăvită în anul 1938, de către preotul Octavian Zmău, din orașul Roman. Icoana a fost donată „Schitului din Dealul Mare”, cum mai este cunoscută Mănăstirea Hadâmbu, de către ieromonahul Iov Mazilu, egumenul schitului.

În perioada celor treizeci de ani de părăsire a lăcașului monahal, icoana a stat închisă într-o ladă, în Sfântul Altar. Abia în anul 1990, aceasta a fost așezată în biserica mănăstirii, după noua sfințire a acesteia.

Icoana a fost ferecată în argint de către meșterul Ion Contfas, din localitatea Târgu Neamț. Cele două coroane ale icoanei sunt din aur, decorate cu pietre prețioase, rubine, safire și smaralde, donate de familia Constantin, Roxana și Elena Amarinei din Piatra Neamț.

În seara zilei de 22 ianuarie 2003, un incendiu puternic a izbucnit în Mănăstirea Hadâmbu, câteva zeci de chilii pierind în flăcari. În urma incendiului, întreaga cladire s-a transformat în scrum, precum și cărțile și obiectele bisericești adăpostite în aceasta, iar paraclisierul a murit și el. Doar icoana Maicii Domnului, numită făcătoare de minuni, a scăpat neatinsă de flăcări, fără a fi protejată în vreun fel aparte.

Icoana păstrată în Mănăstirea Hadambu o înfățisează pe Maica Domnului cu Pruncul, într-un mod aparte, Pruncul fiind ținut pe mâna dreaptă a Maicii Domnului, iar nu pe cea stângă, precum în toate celelalte icoane. Icoana de la Hadâmbu seamănă cu Icoana Maicii Domnului „Axion Estin”, una dintre cele mai renumite și iubite icoane din Biserica Ortodoxă, păstrată în Biserica Protaton, biserica centrală din Careia și cea mai veche din întreg Sfantul Munte Athos.

În duminica Bobotezei anului 1992, pentru prima dată, ochiul drept al Maicii Domnului de la Hadâmbu a lăcrimat, iar mai apoi, în anul 1993, în ajunul sărbătorii Sfintei Parascheva, din umărul drept al Maicii Domnului au curs trei picături mari de mir. În data de 22 februarie 1995 a curs mir din mitra Maicii Domnului, mir care a stat la vedere aproape doua săptămâni. În vara și toamna anului 1998, icoana a vărsat mir din chipul Pruncului și din veșmintele Maicii Domnului.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente