Iași | PS Nichifor Botoșăneanul primește noua slujire cu gândul de a-și înnoi făgăduințele monahale

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a fost hirotonit arhiereu și așezat în demnitatea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor duminică, 07 martie 2021, în Catedrala Mitropolitană din Iași. 

O hirotonie de episcop a mai fost găzduită de catedrala ieșeană în urmă cu treizeci de ani. În 25 martie 1991 era hirotonit în aceeași demnitate și cu aceeași titulatură, de „Botoșăneanul”, actualul Arhiepiscop Calinic al Sucevei și Rădăuților.

La acest moment istoric au luat parte toți ierarhii din Mitropolia Moldovei și Bucovinei și cei din Mitropoliei Basarabiei, un sobor de 8 arhierei.


Noul episcop vicar a reflectat „cu smerenie și mulțumire față de Dumnezeul Milelor” la hirotonia sa în arhiereu.

„Primesc această nouă slujire cu gândul de a-mi înnoi eu însumi făgăduințele monahale prin ascultare făcută cu încredere, bucurie și bunăvoință, folosind experiența pe care am dobândit-o prin slujirile de până acum spre bună chivernisire a secerișului duhovnicesc”, a spus la final PS Nichifor Botoșăneanul aducând mulțumiri tuturor celor care l-au ajutat și l-au susținut să ajungă în această demnitate.

Alegerea sa vine după 25 de ani de trăire în Mănăstirea închinată Sfinților Trei Ierarhi din centrul Iașului.

„Viețuirea într-o mănăstire din mijlocul orașului o consider o lucrare a proniei dumnezeiești, spre lucrarea de taină a călăuzirii și mângâierii sufletelor credincioșilor ce caută în mulțimea de uși din cetate poarta deschisă a bisericii și mai  ales poarta deschisă a inimii duhovnicului spre a-i încredința neliniștea sufletului, temerile si îngrijorările și a afla calea cea îngustă dar adevărată spre împlinirea cuvântului lui Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa.

Noul episcop vicar s-a adresat clericilor din Eparhie, spunându-le că „vom fi împreună îndeosebi în slujirea Sfintei Liturghii pentru a împărtăși bucuriile și necazurile, păstrând dreptarul Sfintei Evanghelii pe care datori suntem a-l propovădui și împlini”.

Credincioșilor le-a mulțumit pentru prezență și i-a rugat să îl poarte în rugăciuni.

Citește cuvântul integral rostit de PS Nichifor Botoșăneanul după hirotonie.

PS Nichifor Botoșăneanul tămâiază în timpul Liturghiei. Foto credit: Doxologia / Oana Nechifor

Nu vă va fi ușor

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei l-a avertizat pe noul ierarh că se va confrunta cu multe greutăți.

Referindu-se la textul evanghelic citit la Liturghie, IPS Teofan a subliniat că „Flămânzii acestei lumi sunt, ar trebui să fie, durerea inimii arhiereului. Însetații lumii sunt, ar trebui să fie, frământarea fără odihnă a minții arhiereului. Străinii și cei lipsiți de haină, bolnavii și cei din temniță ocupă, ar trebui să ocupe, întreg conținutul inimii, minții și sufletului arhiereului”.

„Nu vă va fi ușor. Greutățile cu care ne confruntăm noi, arhiereii de față, de mulți ani, vor fi prezente și în crucea vieții Preasfinției Voastre. Da, veți avea parte de multe bucurii în slujirea arhierească. În același timp, vor veni și asupra Preasfinției Voastre valuri și vânturi, fulgere și trăsnete”.

„În slujirea de arhiereu, veți fi pus adesea în fața unor decizii grele. Veți simți atunci ce înseamnă a fi răstignit. Am încredințarea, cunoscându-vă de multă vreme – și îmi exprim, în același timp, nădejdea – că veți lua decizii, nu în conformitate cu duhul lumii, al corectitudinii de diferite feluri, ci în duhul «gândului lui Hristos»”, a spus Părintele Mitropolit.

PS Nichifor Botoșăneanul condus în scaunul arhieresc de Mitropolitul Teofan. Foto credit: Doxologia / Oana Nechifor

Vezi cuvântul integral adresat de IPS Teofan.


Articole conexe:


Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente