Hristos reface destinul ultim al omului, care este slava Împărăției Cerurilor, spune PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit sâmbătă, la Catedrala Patriarhală, despre Schimbarea la față a Domnului nostru Iisus Hristos pe Muntele Tabor. Evenimentul, ca și întreaga activitate a Mântuitorului, ne „arată că destinul ultim al omului nu este țărâna din care a fost alcătuit și adus la viață, nu este mormântul, ci este slava Împărăției Cerurilor”, arătată în lumina de pe Tabor.

Astfel, sărbătoarea a fost stabilită în luna august, aproape de finalul anului bisericesc, pentru a trimite la slava în care Se va arăta Iisus Hristos la sfârșitul istoriei.

Iar ziua a șasea a lunii a fost stabilită „ca să ne amintească faptul că întâiul om, Adam, a fost zidit de Dumnezeu în ziua a șasea a creației și, dacă ar fi rămas statornic în credincioșia și în ascultarea sa față de Dumnezeu, Care l-a adus de la inexistență la existență, ar fi ajuns la asemănare cu Dumnezeu, adică ar fi ajuns ca și Iisus pe Tabor, ca fața lui să strălucească ca soarele”.

„Dumnezeu l-a dăruit pe om cu chipul Său ca, folosindu-se de darurile acestea, să ajungă la asemănare cu El, la îndumnezeire după har. De aceea, Hristos reface destinul ultim al omului, pe care l-a ratat Adam cel dintâi” , a precizat Episcopul-vicar patriarhal.

Lumina Taborului, rodul rugăciunii

„Sf. Ap. și Ev. Luca ne spune că Iisus S-a schimbat la față în timp ce se ruga. Lucrul acesta arată cât de importantă este rugăciunea în viața noastră și ne amintește de desele rugăciuni înălțate de Iisus când Se izola în singurătate”, a continuat ierarhul. „Precizarea aceasta este importantă din perspectiva anului pe care-l străbatem, Anul omagial al rugăciunii și al rostului acesteia în viața creștinului și în viața Bisericii.”

Lumina care strălucea pe fața lui Hristos pe Muntele Taborului o întâlnim pe fețele oamenilor rugători, de la Sf. Arhid. Ștefan, întâiul mucenic, la Sf. Maria Egipteanca sau Sf. Serafim de Sarov, dar și deasupra locurilor de rugăciune ale Sf. Ioan Iacob de la Neamț și Sf. Teodora de la Sihla, a adăugat Preasfințitul Părinte Varlaam.

Ierarhul a mai oferit mărturia Părintelui Cleopa: „În timp ce pe întuneric făcea Sf. Proscomidie în altarul bisericii vechi de la Mănăstirea Sihăstria, a văzut o lumină care a inundat biserica. Și, dând perdeaua Sfintelor Uși la o parte, a văzut o țărancă venită din satele din jurul mănăstirii, care se ruga înaintea icoanei Maicii Domnului. Și această rugăciune, în care ea dobândise harul Duhului Sfânt, o transformase într-o torță de lumină.”

„De aceea, în toate icoanele noastre, sfinții au în jurul capului lor lumină, lumina necreată a Taborului, după cum și veșmintele lor conțin anumite pete de lumină”, a explicat episcopul-vicar patriarhal.

„Însă, spre deosebire de lumina care a strălucit pe fața lui Hristos și care venea din adâncul ființei Sale, din dumnezeirea Sa, care până atunci fusese acoperită de umanitatea pe care El o luase din Sfânta Fecioară Maria, lumina sfinților vine de la Hristos, Lumina cea adevărată, Care luminează pe tot omul care vine în lume.”

„Această lumină a vieții, care izvorăște din Hristos, Lumina lumii, s-a întipărit pe fețele și pe chipurile pline de lumină cerească ale sfinților Bisericii dintotdeauna, dar și în sufletul lor”, a spus ierarhul.

Sufletul sfinților a devenit astfel „tron al Sfintei Treimi prin multa rugăciune, prin repetarea neîncetată a numelui lui Iisus, a devenit, prin lucrarea și prin prezența Duhului Sfânt, sursă de lumină pentru fiecare dintre noi”, a mai explicat Preasfinția Sa.

Cum ajungem la bucurie și lumină

„Pentru a trăi și noi bucuria intensă pe care au trăit-o pe Tabor cei trei ucenici, când au uitat de ei înșiși, pentru a trăi bucuria pe care au trăit-o sfinții lui Dumnezeu, nu trebuie să facem altceva decât să împlinim porunca lui Dumnezeu Tatăl rostită în momentul Schimbării la față a Fiului Său pe Muntele Taborului: Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit. Pe Acesta să-L ascultați”, a mai spus ierarhul.

„Iată că Tatăl cel ceresc al Domnului nostru Iisus Hristos ne îndeamnă să-L ascultăm pe Hristos, evanghelia Lui, după cum mama Lui pământească, Sf. Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu, ne învață în Cana Galileii să facem tot ceea ce ne-a spus El”, a adăugat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

„Împlinind aceste două îndemnuri, ne vom bucura și noi de slava cea netrecătoare a Împărăției, pe care au gustat-o cei trei apostoli de pe Tabor”, a încheiat ierarhul.

Episcopul-vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanul a oficiat sâmbătă Sf. Liturghie la Catedrala Patriarhală din Capitală, pentru sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente