Hramuri închinate Sfântului Ioan Botezătorul la Cluj

Biserica cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” din Cluj-Napoca și-a cinstit luni ocrotitorul. Istoria lăcașului de rugăciune de pe Strada Fabricii a început în 1937, odată cu construirea unei capele în incinta Școlii „Ion Agârbiceanu”. Datorită dificultăților războiului, credincioșii au fost nevoiți să țină slujbele în casele unor familii binevoitoare. În 1983, în timpul unei vizite a lui Nicolae Ceaușescu în municipiul Cluj-Napoca, biserica a fost acoperită cu drapele; trecând neobservată, a scăpat de pericolul demolării, după cum a povestit părintele paroh Mihai Colț.

La subsolul bisericii funcționează de aproximativ cinci ani un cabinet de asistență socială care oferă ajutor financiar și moral câtorva zeci de familii sărace din cuprinsul parohiei.

Biserica Parohiei Borhanci din județul Cluj și-a cinstit patronul spiritual. Cu prilejul acestei sărbători, pr. paroh Mircea Man a oficiat Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și Sfânta Liturghie, mulțumind lui Dumnezeu alături de credincioși pentru ocrotirea și ajutorul dat în construirea noii biserici. Biserica veche din zona Borhanci datează din 1960 și a fost reabilitată pe parcursul anilor, însă din cauza vechimii și a spațiului limitat s-a luat decizia construirii unui nou lăcaș de închinare. Construcția noii biserici a început în 2008 și a fost finalizată anul trecut, când în 24 iunie a fost sfințită de IPS Mitropolit Andrei.

Biserica „Soborul Sfântului Ioan Botezătorul” din Parohia Năsăud III și-a serbat la rândul ei hramul. Biserica a fost construită în urmă cu aproape 10 ani. Piatra de temelie a fost pusă la 29 iunie 2003, de către fostul Episcop-vicar, Preasfințitul Irineu Bistrițeanul, în prezent Arhiepiscop al Alba Iuliei. O lună mai târziu au fost demarate lucrările de construcție, finalizate în 2006. Pr. paroh Ovidiu Sermeșan a slujit prima Liturghie în ajunul Nașterii Domnului din același an, iar în 21 septembrie 2008, vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania a târnosit biserica.

Comentarii Facebook


Știri recente