Hramuri cu slujiri arhierești în Ardeal

Nenumărate lăcașuri de cult transilvănene își sărbătoresc azi, 8 septembrie 2012, hramul la sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului. La unele lăcașuri de cult, în special la mănăstiri au loc pelerinaje. Sfânta Liturghie va fi oficiată, în cele mai importante centre monahale, de către ierarhii transilvăneni.

Mai multe mănăstiri din Arhiepiscopia Sibiului sunt închinate Maicii Domnului, unele dintre acestea sărbătorind hramul pe 8 septembrie, la praznicul Nașterea Maicii Domnului. Mănăstirea din comuna Nocrich, județul Sibiu, a fost înființată în anul 1990. Din dorința de a renaște viața spirituală a credincioșilor ortodocși din zona Văii Hârtibaciului, mai mulți credincioși, ajutați de un comitet de inițiativă și cu binecuvântarea vrednicului de pomenire mitropolit Antonie Plămădeală, au purces la ctitorirea unui așezământ monahal, în locul altuia mai vechi, amintit la anul 1765, având un călugăr cu numele Isaia, așezământ distrus de tunurile generalului de tristă amintire Bukov. În 1990 s-a pus piatra de temelie a noului așezământ de către Preasfințitul Serafim Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului la acea vreme, conform celor precizate de pr. arhim. Visarion Joantă, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului.

Mănăstirea ‘Nașterea Maicii Domnului’ de la Măgura Jina, județul Sibiu, aflată la o altitudine de 1.180 metri, s-a ridicat începând cu anul 1992, după ce s-a sfințit locul pentru noua biserică, pe 14 octombrie 1991. În 5 septembrie 1999, s-a săvârșit sfințirea lăcașului de rugăciune de către Preasfințitul Visarion Rășinăreanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Schitul ‘Nașterea Maicii Domnului’, aflat în stațiunea balneară Bazna, județul Sibiu, s-a ridicat pe locul unde s-a aflat o casă de odihnă și tratament pentru slujitorii și angajații bisericii.

Mănăstirea ‘Nașterea Maicii Domnului’ de la Boholț -Făget, județul Brașov, tronează deasupra Țării Făgărașului și a fost ridicată în locul fostei mănăstiri distruse în 1762 de generalul Bukov, așa cum s-a întâmplat și cu cele de la Dejani, Berivoi, Bucium și chiar cea de la Sâmbăta de Sus. Biserica a fost sfințită pe 15 iulie 2007 de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

În Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului își sărbătoresc hramul mănăstirile Ciucea, județul Cluj, și Piatra Fântânele, județul Bistrița Năsăud.

Mănăstirea Ciucea este ctitoria poetului Octavian Goga și a fost înființată în 1939, la un an după trecerea acestuia la cele veșnice, iar mănăstirea de la Piatra Fântânele s-a înființat în 1994, piatra de temelie fiind pusă de vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu.

În Arhiepiscopia Alba Iuliei își sărbătoresc hramul Mănăstirea Râmeț, județul Alba, Mănăstirea Recea, județul Mureș. În Episcopia Maramureșului și Sătmarului își sărbătoresc hramul mănăstirile Chiuzbaia și Ruoaia, din județul Maramureș, și Teghea, județul Satu Mare.

Slujiri arhierești la hramul Nașterii Maicii Domnului

Azi, 8 septembrie, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Nașterea Maicii Domnului, Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea Timișeni Șag, județul Timiș, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea ‘Nașterea Maicii Domnului’ Piatra Fântânele, județul Bistrița Năsăud, cu ocazia hramului. Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea ‘Nașterea Maicii Domnului’ din localitatea Recea, județul Mureș. Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, va sluji la Catedrala episcopală cu hramurile ‘Învierea Domnului’ și ‘Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei’. Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, binecuvântează lucrările efectuate la biserica din localitatea Stârciu, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, și va săvârși Sfânta Liturghie.

Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, slujește Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Deva IV, care are hramul ‘Nașterea Maicii Domnului’. La momentul rânduit, în cadrul slujbei, ierarhul va hirotoni în treapta de diacon pe teologul Raul Șipoș, pe seama Parohiei Sarmizegetusa, Protopopiatul Hațeg.

Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, sluijește la Mănăstirea ‘Nașterea Maicii Domnului’ de la Bazna, județul Sibiu, Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, slujește la Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, iar Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, liturghisește și predică la biserica din comuna natală Rozavlea, Protopopiatul Vișeu, cu o ocazia hramului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica îşi va aduce contribuţia la proiectul european: Pr. Sorin Şelaru despre „Conferința privind viitorul Europei”

În contextul programului „Conferința privind viitorul Europei”, Pr. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene, a declarat că „Biserica Ortodoxă este pregătită să fie prezentă la toate nivelurile, deschisă dialogului, pentru…