Hramului Mitropoliei Clujului

Sărbătoarea hramului Mitropoliei Clujului, marcată în fiecare an la data de 25 martie, a adus din nou în inima Clujului, două zile de praznic cu multă bucurie.

Astăzi, 25 martie 2015, în ziua de prăznuire a Bunei Vestiri, Sfânta Liturghie a fost oficiată la Catedrala Mitropolitană de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului alături de care s-au aflat şi următorii ierarhi: Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului și Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. De asemenea, din soborul slujitor au făcut parte şi preoți protopopi, preoți consilieri, slujitori ai catedralei mitropolitane, diaconi.

La slujbă au luat parte numeroase oficialități locale și județene, reprezentanți ai altor culte religioase și sute de clujeni. Între cei care au asitat s-a numărat și Episcopul Greco-catolic de Cluj-Gherla, Preasfințitul Florentin Crihălmeanu.

Pe toată durata Sfintei Liturghii, la racla cu moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul, așezată la Muzeul Mitropoliei, stăteau numeroși clujeni, pentru a se închina și a-i cere Sfântului ajutor și mijlocire în problemele. Moaștele au fost dăruite dăruite Arhiepiscopiei Clujului de Înaltpreasfințitul Părinte Efrem, Mitropolitul Eghinei. Acestea au fost puse spre închinare în muzeul de la subsolul Catedralei, iar apoi vor fi adăpostite la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” al Arhiepiscopiei Clujului.

După citirea pericopei evanghelice, cei prezenți la slujbă au putut asculta cuvântul de învățătură rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a vorbit despre Maica Domnului și însemnătatea Bunei Vestiri: „Maica Domnului este prima așa cum ne lasă să înțelegem Sfinții bisericii, cum rezultă din tâlcuirea adevărată a Sfintei Scripturi care, ia cunoștință iarăși, o Bună Vestire, prima despre Îniverea Mântuitorului. Iată cele două sărbători care marchează anumite limite în viața noastră spirituală tocmai pentru a ne face mai buni și a căuta înțelesul praznicului”.

La finalul Sfintei Liturghii, potrivit Radio Renaşterea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a mulțumit ierarhilor veniți la hramul Mitropoliei și a explicat importanța acestei zile pentru eparhia clujeană. De asemenea, ierarhul i-a acordat maestrului Dumitru Fărcaș, Crucea Transilvană, în semn de recunoștință pentru promovarea tradițiilor și spiritualității românești.

Cu acestea s-a încheiat încă o ediție a hramului Mitropoliei Clujului, o sărbătoare care este marcată la 25 martie datorită semnificațiilor deosebite pe care această dată le are pentru eparhia clujeană. De Buna Vestire au fost întronizați cei doi mitropoliți ai Clujului, vrednicul de pomenire Bartolomeu Anania și actualul întâistătător, Înaltpresfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Tot la 25 martie, în anul 2006, Arhiepiscopia Clujului a fost ridicată la rangul de Mitropolie.

Astazi, 25 martie 2015, se împlinesc patru ani de la întronizarea Înaltpresfințiului Părinte Andrei, ca Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului. În cei patru ani, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a desfășurat o bogată activitate, în care au fost dinamizate parohiile, în special programele catehetice dedicate copiilor și tinerilor din bisericile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Clujului. Au fost sporite activitățile misionare, social-filantropice, precum și cele pastorale. Totodată au fost construite noi locașuri de rugăciune, centre misionare pentru tineri, un nou campus universitar pentru teologi și un centru de îngrijiri paliative.

Comentarii Facebook


Știri recente