Hramul Sfinților Trei Ierarhi în Parohia Foleștii de Jos, județul Vâlcea

În ziua sărbătoririi Sfinților Trei Ierarhi și Mari Dascăli ai creștinătății, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, miercuri, 30 ianuarie, un sobor de preoți în frunte cu Părintele paroh Dumitru Diaconu, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Parohia Foleștii de Jos, comuna Tomșani, județul Vâlcea, care și-a sărbătorit hramul, după cum a precizat Arhid. Ioan Liviu Găman.

După Sfânta Liturghie, Părintele Dumitru, a ținut un cuvânt de învățătură în care a istorisit viața și activitatea Sfinților Trei Ierarhi, îndemnându-i pe creștini să-i urmeze în smerenie și sfințenie pentru mântuirea sufletelor lor.

După slujbă toți credincioșii prezenți la sărbătoare s-au bucurat duhovnicește împreună cu părinții slujitori la o tradițională agapă frățească.

La slujba hramului au participat autorități locale, preoți și numeroși credincioși din comună și din parohiile învecinate.

Biserica cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din satul Foleștii de Jos, comuna Tomșani, județul Vâlcea, a fost construită din zid la sfârșitul secolului al XIX-lea. Între anii 1956-1957 a fost renovată la inițiativa preotului Dumitru Diaconu cu sprijinul enoriașilor parohiei, iar între anii 1977-1979, în urma degradărilor majore cauzate de cutremurul din 4 martie 1977, a fost consolidată din temelie. Lucrările de reconstrucție au fost realizate cu sprijinul enoriașilor sub conducerea directă a preotului paroh Ion Găman și au constat din: zidărie, pictură, învelitoare din tablă galbanizată, bucătărie, prăznicar și împrejmuire. Pictura murală a fost realizată din nou în tehnica „a fresco” de către pictorul Dinu Petre din București, în anul 1978. La 28 ianuarie 1979 a fost resfințită de către PS Gherasim Piteșteanul, Arhiereu – Vicar al Episcopiei Râmnicului. În anul 2008, părintele Dumitru Diaconu, nepotul fostului preot slujitor Dumitru Diaconu (paroh 1930 – 1976), a efectuat lucrări de restaurare a picturii, încălzire centrală, împrejmuire cu gard din piatră și fier forjat și de amenajare a cimitirului parohial. Pe data de 19 octombrie 2008, biserica a fost resfințită de către Preasfințitul Părinte Gherasim, astăzi Arhiepiscopul Eparhiei Râmnicului.

Comentarii Facebook


Știri recente