Hramul școlilor teologice transilvănene

Cu ocazia prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii învățământului teologic din întreaga lume ortodoxă, școlile teologice transilvănene au organizat manifestări culturale și științifice dedicate patronilor spirituali, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Elevii și studenții teologi clujeni au participat la Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, pentru a-și cinsti patronii spirituali, Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Corul facultății și cel al seminarului au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie oficiată de Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a adresat tinerilor un cuvânt de învățătură în care le-a dat drept pildă viața și învățătura celor trei ierarhi, apoi a vorbit pr. prof. Vasile Stanciu, care a evidențiat modelul Sfinților Trei Ierarhi pe care trebuie să-l urmeze profesorii și studenții teologi. Printre invitați s-au numărat prorectorul Universității „Babeș-Bolyai”, prof. univ. Ioan Bolovan, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, profesori universitari, oficialități locale și județene. Studenții și elevii seminariști cu rezultate deosebite la faza eparhială a Concursului național „Dumitru Stăniloae” au fost premiați de Mitropolitul Clujului. Manifestările prilejuite de hram au debutat încă de săptămâna trecută, iar în aceste zile instituțiile de învățământ teologic clujean l-au avut ca oaspete pe omul de cultură Andrei Pleșu.

Seminarul Teologic Ortodox clujean a desfășurat o serie de manifestări culturale, între care o sesiune de comunicări despre viața și teologia Sfinților Ierarhi, coordonată de pr. prof. Cristian Cherecheș, și vernisarea expoziției de icoane pe sticlă, „Flori duhovnicești – Sfinții Trei Ierarhi”. Lucrările au fost realizate de elevii de la Cercul de pictură „Cuvine-se cu adevărat”, coordonați de prof. drd. Cristian Andrei Hideg. Expoziția cuprinde 12 icoane de dimensiuni mari, de o deosebită frumusețe spirituală, cromatică și grafică. La final, un grup de elevi a oferit un recital de cântece tradiționale.

Hram la Alba Iulia

La hramul capelei Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia s-a aflat, în mijlocul profesorilor și al studenților, Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, care a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți profesori ai instituției de învățământ albaiulian. Pr. decan Emil Jurcan le-a adresat celor prezenți câteva sfaturi și îndemnuri de suflet, apoi pr. Tiberiu Apolzan, secretarul facultății, a fost hirotesit iconom stavrofor pentru activitatea pastoral-misionară și didactică desfășurată până în prezent.

După Sfânta Liturghie, în Aula „Acad. Dumitru Stăniloaie”, a avut loc lansarea cărții „Patriarhul Fotie cel Mare al Constantinopolului: Contribuții la dezvoltarea Teologiei”, de pr. lect. dr. Lucian Colda, cadru didactic al Facultății de Teologie din Alba Iulia.

Sfinții Trei Ierarhi prăznuiți la Liceul Teologic orădean

În ziua prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur – ocrotitorii învățământului teologic din întreaga lume ortodoxă, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în mijlocul profesorilor și al elevilor de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, săvârșind Sfânta Liturghie în paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Celebrarea liturgică, prilejuită de această sărbătoare, se înscrie într-un arc peste timp, reînnodând circuitul liturgic întrerupt în acest loc de vicisitudinile istoriei, în 1948, când autoritățile comuniste au confiscat actuala clădire a liceului ortodox, care aparținea odinioară Academiei Teologice din Oradea Mare. Academia a avut un paraclis de rugăciune care, la începutul acestui an școlar, a fost reamenajat exact pe locul vechiului paraclis al Academiei Teologice. Cu prilejul hramului, s-a oficiat prima Sfântă Liturghie arhierească în acest paraclis reînnoit, după peste 64 de ani.

În cuvântul de învățătură rostit, PS Sofronie a subliniat că Sfinții Trei Ierarhi sunt modele și lumină înaintea oamenilor. „Să-i cinstim citindu-le operele și inspirându-ne neîncetat din scrierile lor, în viața noastră de zi cu zi, ca izvoare nesecate ale inspirației în lucrarea pastorală pe care o avem de împlinit în slujirea lui Dumnezeu și a semenilor”, a spus ierarhul.

Elevii Corului „Diacon Nicolae Firu”, al Liceului Ortodox, dirijați de arhid. prof. Ștefan Lakatos, au susținut, în sala festivă, un microrecital de piese religioase și laice. Manifestările dedicate Zilelor Școlii au continuat pe 31 ianuarie cu simpozionul „Bihoreni iluștri”.

Hram la Zalău și Baia Mare

La sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, alături de membrii Permanenței Consiliului eparhial, a inaugurat paraclisul cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca” din cadrul Centrului eparhial al Episcopiei Sălajului, săvârșind prima Sfântă Liturghie în acest lăcaș de rugăciune. Răspunsurile la strană au fost date de către Grupul vocal „Sfânta Parascheva” al Catedralei episcopale „Înălțarea Domnului” din Zalău.

Cu ocazia hramului școlilor teologice, Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a liturghisit și a predicat la Catedrala episcopală din Baia Mare, înconjurat de un sobor din care au făcut parte pr. conf. univ. dr. Adrian Paul, coordonatorul Catedrei de teologie ortodoxă din Baia Mare, pr. lect. univ. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, pr. prof. Gabriel Groza, directorul Liceului Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, inspectorii de religie și toți preoții profesori de la cele trei școli teologice ale eparhiei. La Sfânta Liturghie a asistat și Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Justinian al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Comentarii Facebook


Știri recente