Hramul schitului buzoian „Sfântul Ilie”-Săseni

Schitul buzoian „Sfântul Ilie”-Săseni şi-a sărbătorit luni, 20 iulie, hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a sfinţit noul Altar de vară al aşezământului monahal, ridicat în anii 2014-2015, informează „Ziarul Lumina”.

Chiriarhul Buzăului şi Vrancei, înconjurat de un sobor de preoţi consilieri, protopopi, ieromonahi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a hirotonit întru preot pe diaconul Cătălin Mereuţă, pe seama Parohiei Reghiu, Protopopiatul Focşani I, şi întru diacon pe tânărul teolog Marius Florentin Nicolae. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“.

„Locaşul de cult nu este asemenea altor edificii. Din momentul sfinţirii devine Casă a lui Dumnezeu şi casă, deopotrivă, a celor care constituie Trupul lui Hristos, adică a credincioşilor, fie că se află într-o vatră monahală, cum este schitul sau mănăstirea, fie că se află într-o comunitate parohială sau enorie. Este important însă ca din acest moment dumneavoastră, credincioşii, să cercetaţi Casa lui Dumnezeu şi acest Altar, să participaţi la sfintele slujbe. Comunitatea monahală este redusă ca număr, aşa încât sunteţi aşteptaţi să daţi viaţă, prin prezenţa frăţiilor voastre, acestui Altar de vară, şi să vă rugaţi împreună cu slujitorii Bisericii, cu părintele protosinghel Calinic, pe care îl cunoaşteţi şi ştiu că îl preţuiţi şi îl iubiţi. De aceea, mulţi credincioşi vin aici, în zilele de duminică şi sărbătoare, mai ales la sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul. Să ne rugăm cu toţii şi să cerem de la Dumnezeu să se reverse binecuvântarea şi darurile Sale cele bogate asupra noastră, pentru că avem nevoie, în permanenţă, de ajutorul şi purtarea de grijă a lui DumnezeuÎ, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, în cuvântul rostit la finalul slujbei de sfinţire a Altarului de vară.

Cunoscut iniţial sub numele Apşoara, aşezământul monahal este menţionat pentru prima dată la începutul secolului al XVIII-lea şi se află între dealurile localităţilor Zoreşti şi Săseni. În prezent, este metoc al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei şi în fiecare an, la 20 iulie, îşi primeşte închinătorii, numeroşi pelerini buzoieni, dar şi vrânceni. Al doilea hram al bisericii Schitului Săseni este închinat Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.

Comentarii Facebook


Știri recente