Hramul Schitului buzoian Cetățuia

În ziua praznicului Schimbării la Față a Domnului, miercuri, 6 august 2014, Schitul buzoian Cetățuia și-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, ne-a transmis Dragoș Olteanu.

„În toate Bisericile Ortodoxe, unde există o colină, un vârf de munte, credincioșii au dorit să construiască un schit sau o mănăstire, punându-i hramul „Schimbarea la Față”, tot așa cum este schitul de pe acest vârf din Munții Buzăului. Nu întâmplător, ci pentru a da expresie dorinței lor de a urca spre Dumnezeu și de a se împărtăși, asemenea celor trei Apostoli, de lumina cea neînserată a Învierii lui Hristos, pe care El a anticipat-o în momentul transfigurării pe Muntele Taborului”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.

La slujba hramului au participat sute de credincioși din județul Buzău, dar și din alte zone ale țării.

Răspunsurile la strană au fost date de grupul psaltic misionar al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Așezământul monahal datează din secolul al XVIII-lea. Biserica veche a schitului, cu hramul „Schimbarea la Față”, a fost ridicată, în perioada 1857-1865, de un călugăr din Mănăstirea Ciolanu, Iosif, viețuitor în acest loc pustnicesc, împreună cu alți câțiva monahi, fiind ajutat de către episcopul Filotei al Buzăului și de creștini binefăcători.

Comentarii Facebook


Știri recente