Hramul Parohiei Zlătari din București

Cu ocazia Praznicului Nașterii Maicii Domnului, Parohia Zlătari din București și-a serbat, astăzi, 8 septembrie, hramul.

Sărbătoarea a început încă din seara zilei de miercuri, 7 septembrie, când a fost săvârșită slujba de Priveghere unită cu Litia, de către un sobor de preoți format din părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, parohul bisericii, părintele protopop Dinu Pompiliu al Protoieriei III Capitală, părintele consilier patriarhal Nicolae Dima și părintele prof. Ioan Stanciu împreună cu părintele Florin-Ovidiu Constantin, preoți slujitori ai Bisericii Zlătari.

În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele paroh Nicolae Dascălu alături de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși.

Biserica Zlătari este situată pe Calea Victoriei, fostul Pod al Mogoșoaiei, între străzile Stavropoleos și Lipscani, în apropierea Muzeului Național de Istorie a României, într-o zonă încărcată de vestigii istorice ale Bucureștilor de altădată.

A fost construită, la început probabil din lemn, pe la jumătatea secolului al XVII-lea, pe timpul domnitorului Matei Basarab, de niște zlătari, aurari sau argintari, din mahalaua „popii Manta”, pe locul Zlătarilor de la Sărindar, donat Elenei, fiica lui Radu-Vodă Șerban și mamă a Cantacuzinilor din Muntenia.

Comoara cea mai de preț a bisericii Zlătari este, de două sute de ani, racla cu moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian. Într-o casetă de mici dimensiuni, se află în fața Altarului, mâna dreaptă a sfântului, făcătoare de minuni. Creștinii de pretutindeni vin ca să se închine cu evlavie la moaștele Sf. Mucenic Ciprian, sărbătorit împreună cu Sf. Muceniță Iustina la 2 octombrie, în fiecare an.

Biserica este înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice-București.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…