Hramul Parohiei „Şerban Vodă” din Capitală

Sute de credincioși au participat duminică, 15 noiembrie 2015, la hramul bisericii bucureștene Șerban Vodă, din Protoieria Sector 4 Capitală. Aceştia au venit de dimineaţă să se închine la racla cu moaștele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț care se păstrează la acest locaş de cult şi este sărbătorit astăzi în Biserica Ortodoxă.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Veniamin Goreanu şi Pr. Protopop Ion Armaşi de la Protoieria Sector IV Capitală.

În cuvântul de învățătură, Preasfinţia Sa a evocat personalitatea Sfântului Paisie, despre care a afirmat că s-a asemănat samarineanului milostiv din Evanghelia de astăzi.

„Un samarinean milostiv care a înţeles pe deplin mesajul acesta că noi creştinii suntem datori să iubim pe toţi oamenii indiferent de naţiunea căreia îi aparţin a fost şi Sfântul Paisie de la Neamţ care în obştea sa de la Dragomirna, Secu şi Neamţ a avut călugări din toate popoarele ortodoxe şi nu numai. Tot în duhul samarineanului milostiv Sfântul Paisie s-a ocupat îndeaproape de spitalul sau bolniţa Mănăstirii Neamţ care avea deja o îndelungată istorie, iar ucenicii lui mai târziu au înfiinţat în comuna Vânători şi în oraşul Târgu Neamţ un dispensar şi un spital, spital care şi în timpul regimului comunist şi-a păstrat cele două cruci mari de pe acoperiş, arătând că a fost ctitorie a mănăstirii Neamţ, ridicată în spiritul dezvoltat de Sfântul Paisie care l-a iubit pe Dumnezeu, dar i-a iubit şi pe semeni în aceeaşi măsură”.

Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ este ocrotitorul lăcaşului de cult.

„Prăznuirea Sfântului astăzi, mai ales la această parohie aflată şi sub ocrotirea lui duhovnicească, înseamnă un moment de mare sărbătoare. Sfântul Paisie rămâne un model, un dascăl de rugăciune, de pocăinţă, de osteneală nu numai pentru călugări, dar şi pentru mireni mai ales că el, dar şi ucenicii lui, s-au implicat în viaţa de parohie, în viaţa credincioşilor mireni. Este o sărbătoare specială pentru această biserică întrucât aici iată se păstrează într-o frumoasă raclă de argint un mic fragment din moaştele Sfântulu Cuvios Paisie de la Neamţ.

Biserica mai are hramurile Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Ierarh Nicolae.

Comentarii Facebook


Știri recente