Hramul Parohiei Rediu din Protopopiatul Iași 1

Credincioșii din parohia Rediu l-au cinstit în mod deosebit pe Sfântul Grigorie Teologul. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iași, alături de un sobor de preoți. După slujba de mulțumire, oficiată în fața icoanei Maicii Domnului, a urmat pomenirea celor adormiți, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Parohia Rediu, Protopopiatul Iași 1, județul Iași, l-a sărbătorit vineri, 25 ianuarie, pe Sfântul Grigorie Teologul, care este al doilea ocrotitor al bisericii din această comunitate. Deși vremea a fost neprielnică, enoriașii de toate vârstele au urcat pe cele două ulițe care duc spre sfântul lăcaș. Biserica de la Rediu, înconjurată de o mantie groasă de nea, părea mai frumoasă ca oricând, mai ales că a fost reabilitată atât în interior, cât și la exterior. Crucile eroilor căzuți pe front, presărate în jurul sfântului lăcaș, abia se zăreau din zăpada care încă se cernea la orele dimineții. Liniștea care domnea pe dealul străjuit de biserică era întreruptă de șuierul vântului, dar și de frânturi din cântarea de la strană din timpul Sfintei Liturghii. În lăcașul de închinăciune, oamenii, ca într-o corabie a mântuirii, feriți de frigul și vântul de afară, se rugau alături de preoții slujiori, dând slavă lui Dumnezeu, cinstindu-l pe Sfântul Grigorie Teologul și mulțumind pentru toate binefacerile pe care le-au primit. Pe chipurile lor se putea citi bucuria că au ajuns la acest moment de sărbătoare în lăcașul de închinăciune care, cu ani în urmă, era într-un stadiu avansat de degradare. Sfânta Liturghie a fost urmată de o slujbă de mulțumire pentru toate darurile revărsate de Dumnezeu asupra bisericii din Rediu și asupra credincioșilor acestei parohii.

Sfântul Grigorie, un om cu trăire duhovnicească

Părintele Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iași 1, ca delegat al Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a adresat o predică în care a vorbit despre importanța sărbătorii Sfântului Grigorie Teologul. „Sfântul Grigorie Teologul a fost mereu cu mintea ațintită la Dumnezeu. Acest lucru ne inspiră și pe noi. Fiecare dintre noi, în toate zilele vieții noastre, trebuie să avem mintea la Dumnezeu. Dacă vom fi cugetători de Dumnezeu, ne vom feri de păcat, vom fugi de multe ispite și greutăți care vin în viața aceasta din cauza păcatelor pe care le săvârșim. Dacă vom avea mintea ațintită la Dumnezeu vom fi de fiecare dată ocrotiți. Gândul către Dumnezeu, după cum spune Sfântul Grigorie Teologul, nu face altceva decât să ne curățească simțirile, inimile și sufletele, pentru ca Hristos-Domnul să-Și facă sălaș înlăuntrul nostru. Sfântul Grigorie Teologul, Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Ioan Gură de Aur au fost cei care au caracterizat sec. al IV-lea prin învățătura lor deosebită. Atunci s-a pus la punct învățătura de credință referitoare la persoanele Sfintei Treimi. Prin scrierile și învățăturile lor, ei au adus o contribuție deosebită. Noi, cei de astăzi, punem în practică ceea ce ne-au lăsat moșii și strămoșii noștri. În această zi, când ne amintim de Sfântul Grigorie Teologul, ne dăm seama că și prin contribuția sa avem o credință curată. Credința noastră sfântă, ortodoxă, este strălucitoare, pentru că vedem cum din taina Sfintei Treimi curge mântuirea pentru sufletele noastre. Din viața Sfântului Grigorie Teologul observăm trăirea sa duhovnicească. Cel mai mare folos pe care îl avem de la Sfântul Grigorie Teologul este acela că a cugetat la Dumnezeu prin viața sa sfântă. El ne-a lăsat cinci scrieri despre Dumnezeu, care ne sunt de mult folos nouă, preoților, până în ziua de astăzi”, a explicat pr. protopop Toma Gradinaciuc, care a îndemnat credincioșii să participe la Sfânta Liturghie în fiecare duminică și sărbătoare și să fie aproape de preotul paroh în misiunea pe care o are de îndeplinit.

Sprijin de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Protopopul Protopopiatului Iași 1 a apreciat faptul că la biserica parohiei Rediu au fost realizate ample lucrări de consolidare, felicitând pe cei care au contribuit în ultimii ani la realizarea acestora. „Trebuie să știți că Mitropolia Moldovei și Bucovinei ajută parohiile care au biserici noi în construcție. Iată că și parohia aceasta a primit o cantitate de lemn de la Sfânta Mitropolie pentru lucrările pe care le-ați săvârșit. În grija Înalt Preasfințitului Teofan sunt toate bisericile și toți credincioșii din Arhiepiscopia Iașilor”, a adăugat pr. protopop Toma Gradinaciuc. Părintele paroh Ștefan Tulan a mulțumit părintelui protopop pentru că a slujit Sfânta Liturghie în biserica parohiei Rediu.

În casa socială a fost oficiat Parastasul pentru cei adormiți, pentru eroii căzuți la datorie pe front și pentru cei care au murit la Revoluția din 1989. Biserica parohiei Rediu a împlinit în luna septembrie a anului 2011 un secol de când a fost sfințită. În prezent, lăcașul de închinăciune este pregătit pentru veșmântul picturii.

Comentarii Facebook


Știri recente