Hramul Parohiei Coslada din Spania

Comunitatea românilor ortodocşi din Coslada, Spania, şi-a sărbătorit ocrotitorul luni, 09 noiembrie 2015, pe Sfântul Ierarh Nectarie. Cu acest prilej, în mijlocul credincioşilor parohiei s-a aflat Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, precum şi alţi oaspeţi din Grecia (Gherontissa Mariam Skorda şi monahia Macrina Pelekanou).

Manifestările dedicate hramului au început încă de duminică seara, 01 noiembrie 2015, prin oficierea Slujbei Paraclisului Sfântului Nectarie, precum şi prin susţinerea catehezei cu tema Parohia – familia lui Dumnezeu.

„Cu binecuvântarea Preasfinţitului Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, itinerarul spiritual s-a deschis duminică seara, 01 noiembrie 2015, cu slujba Paraclisului Sfântului Nectarie Taumaturgul, prilej cu care a fost prezentată cateheza ce a avut ca temă «Parohia – familia lui Dumnezeu». Şi noi, creştinii din secolul al XXI-lea, care ne confruntăm cu greutăţi şi situaţii asemănătoare primilor creştini, suntem chemaţi să trăim dimensiunea comunitară a Bisericii, să fim o familie. Următoarele întrebări au fost desprinse din conţinutul ei: În ce măsură suntem conştienţi de faptul că a fi creştin înseamnă a trăi într-o comunitate creştină anume? În ce măsură cunosc realitatea din comunitatea parohială în care sunt membru? Ce sugestii aveţi pentru îmbunătăţirea vieţii parohiale, astfel încât parohia, biserica parohială să fie o familie? Ziua s-a încheiat cu vizionarea peliculei „Little Boy – Băieţelul”, după cum a precizat părintele paroh George Cimpoca.

În săptămâna premergătoare hramului, în zilele de luni, miercuri şi vineri, au fost săvârşite Taina Spovedaniei şi Paraclisul Sf. Nectarie Taumaturgul.

„Sâmbătă dimineaţă, 07 noiembrie, după Sfânta Liturghie, cei răposaţi au fost pomeniţi în cadrul parastasului de obşte, iar seara, începând cu ora 18.30, în cadrul slujbei vecerniei cu litie, au fost sfinţite 25 de icoane ale sfinţilor: Patapie, Sava cel sfințit, David din Evia, Ioan Iacob de la Neamţ, Efrem Sirul, Ioan Damaschinul, Filumen, Ioan Rusul, Teodosie cel Mare, Procopie, Xenia, Sofia, Minodora, Teodora din Alexandria, Irina împărăteasa, Suzana, Tecla, Veronica, Varvara, Anisia, Paraschevi, Pelaghia, Daria, Alexie-omul lui Dumnezeu, Eftimie cel Mare”, a mai precizat părintele paroh.

Duminică, 08 noiembrie 2015, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi. Răspunsurile la strană au fost date de Gherontissa Mariam Skorda şi protopsaltul parohiei, George Bucurică, în limbile română şi greacă. După Sfânta Liturghie, Gherontissa Mariam Skorda a susţinut un Concert de muzică bizantină. Din repertoriu au făcut parte imnuri specifice sărbătorii, dar şi postului Naşterii Domnului care se apropie.

Moaştele Sfântului Arsenie Capadocianul, sărbătorit în data de 10 noiembrie, au fost aduse şi aşezate spre închinare credincioşilor de către Preasfinţitul Părinte Ambrozie, iar un veşmânt al Sfintei Parascheva de la Iaşi a fost oferit comunităţii în dar.

Cu acest prile, părintele paroh George Cimpoca a oferit Preasfinţiei Sale, din partea comunităţii, o icoană reprezentând pe Sfântul Ierarh Nectarie. Acelaşi dar a fost oferit şi Gherontissei Mariam Skorda, precum şi Diploma de Excelenţă, pentru “dragostea şi pasiunea arătate în cultivarea şi promovarea frumuseţilor şi tainelor muzicii bisericeşti de inspiraţie bizantină, pentru extraordinara lucrare misionară, de sensibilizare a sufletelor prin melosul bizantin autentic, pentru a recepta mai bine Evanghelia şi a se împărtăşi de prezenţa lui Hristos, precum şi pentru prietenia caldă şi plină de afecţiune arătată poporului român“.

Preasfinţitul Părinte Ambrozie a oferit părintelui paroh distincţia Vrednicia Vlăsceană, pentru “osârdia şi lucrarea deosebită săvârşită pre slava Bisericii noastre,… nădăjduind că această cinstire va fi temei de sporire a râvnei pentru Biserica strămoşească”, cărţi, albume şi iconiţe, mulţumind familiei preotului, doamnei preotese, Gina Cimpoca, şi tuturor credincioşilor pentru căldura şi ospitalitatea cu care a fost întâmpinat, primit şi găzduit pe perioada şederii sale în Spania. Totodată, Gherontissei Mariam Skorda i-a oferit în dar o icoană reprezentând pe Sfânta Parascheva.

Peste 400 de pachete cu hrană au fost pregătite şi împărţite credincioşilor prezenţi, de către membrii Consiliului şi Comitetului parohial.

La Sfânta Liturghie au asistat şi doamna Teresa González Ausín, consilier de Imigraţie şi Servicii Sociale, şi Domnul Agustín González Plasencia, din partea Primăriei Coslada.

În seara zilei de duminică, de la ora 23.30 a fost săvârşită Slujba Privegherii. A doua zi Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată, în ziua sărbătorii Sfântului Ierarh Nectarie, de către Preasfinţitul Părinte Ambrozie, înconjurat de un sobor de preoţi.

„Din cuvintele de învăţătură ample şi bogate în înţelesuri duhovniceşti ale ierarhului invitat am înţeles că mărturia noastră personală, a comunităţii noastre, a familiei noastre, este foarte importantă pentru lumea de astăzi. Omul contemporan are nevoie mai mult de martori decât de învăţători, crede mai mult în experienţă decât în teorii. Mărturia vieţii creştine este forma cea dintâi şi de neînlocuit a misiunii. Mărturia evanghelică la care lumea este cea mai sensibilă este cea a atenţiei faţă de persoane şi a filantropiei faţă de cei săraci, de cei slabi şi de cei care suferă. Uneori cuvintele nu sunt de ajuns pentru a explica un moment deosebit, alteori sunt de prisos”, a mai precizat părintele paroh George Cimpoca.

Comentarii Facebook


Știri recente