Hramul parohiei Buna Vestire din Galaţi

Sărbătoarea Bunei Vestiri a fost un prilej de mare bucurie duhovnicească pentru credincioşii parohiei gălăţene care în această zi îşi sărbătoresc hramul. Manifestările pastoral-liturgice şi misionare au debutat, firesc, în seara zilei de 24 martie, prin oficierea Vecerniei cu Litie şi a Acatistului Bunei Vestiri.

Slujba a fost săvârşită de un sobor de preoți și diaconi din municipiu, în mijlocul cărora s-a aflat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, după cum ne-a transmis pr. Gabriel Molocea.

Au participat, într-o atmosferă deosebit de evlavioasă, membrii organismelor parohiale, profesori, oameni de cultură, dar numeroși credincioși din parohie și nu numai.

La final, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii și preoții înainte-slujitori la acest Sfânt Altar.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul locului a reiterat importanța istorică a locașului de cult care derivă mai ales din lucrarea slujitoare a vrednicilor păstori de suflete din trecutul ei până astăzi: ”Biserica Buna Vestire este una din cele mai vechi biserici ale municipiului Galați, cu un trecut la fel de important, precum prezentul ei. În anul închinat de Sfânta noastră Biserică realităților parohiei și permanenței păstorilor importanți de suflete, vedem în această biserică o școală: o școală de istorie, o școală de credință, dar și o școală de românism, pentru că nu întâmplător biserica aceasta este construită pe Strada Română!”.

În încheiere, cei prezenți au primit litie și iconițe cu Buna Vestire.

În ziua hramului, după săvârșirea Sfintei Liturghii, prin grija membrilor Consiliului și Comitetului parohial și a pc pr. paroh Cătălin Titi Oprea, au fost distribuite peste 400 de pachete cu alimente persoanelor aflate în dificultăţi materiale aflate în evidențele speciale ale parohiei dar şi credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie.

Programul a continuat la Maternitatea „Buna Vestire“ din municipiul Galaţi, printr-o activitate misionară şi social-filantropică îndreptată asupra femeii şi mamei creştine, ca semn de dragoste şi apreciere pentru jertfa pe care aceasta o aduce pe altarul familiei şi al Bisericii. În cadrul acestei activităţi, pc. pr. Eugen Buruiană, protopop de Galaţi şi pc. pr. Octavian Buruiană, au săvârşit o slujbă de mulţumire în capela Maternităţii „Buna Vestire“, în prezenţa cadrelor medicale şi a ostenitorilor acestei unităţi spitalicești.

Programul liturgic s-a încheiat cu slujba parastasului.

La final, preoţii slujitori au vizitat mamele aflate în saloanele maternităţii, oferindu-le daruri de alimente, iconiţe, precum și articole pentru nou-născuți.

Biserica „Buna Vestire“ situată pe Strada Română din municipiul Galaţi, a fost construită între anii 1857-1859, în timpul domniei lui Alexandru-Ioan Cuza.

Odinioară, în vremea când acest sfânt locaş se ridica de comunitatea creştinilor de aici, această parte a oraşului era plină de grădini, mărturie grăitoare în acest sens fiind strada Mihai Eminescu, fostă „Grădinarilor”. Sinodicul Bisericii consemnează că ridicarea acesteia s-a făcut pe la 1857, terenul fiind donaţia unui creştin pe nume Fotie, care a oferit şi cea mai însemnată contribuţie financiară pentru construcţie.

Începând cu anul 2009 s-a început renovarea sfântului lăcaş, însă cu multe dificultăţi tehnice, deoarece, neavând nici un schelet metalic care să susţină zidirea, a fost necesară adăugarea acestuia la exterior şi întărirea temeliei cu încă trei centuri de rezistenţă.

În prezent, în interiorul bisericii se execută ample lucrări de restaurare a picturii.

Comentarii Facebook


Știri recente