Hramul noii Catedrale Arhiepiscopale din Buzău

De praznicul Înălţării Domnului şi-a serbat hramul şi noua Catedrală Arhiepiscopală din Buzău, Sfânta Liturghie fiind oficiată, joi, la acest locaş de Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. În ajunul hramului, miercuri seara, catedrala a găzduit Simpozionul „Chipuri de mari păstori ai Ortodoxiei, din trecut şi de astăzi“, organizat de Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al eparhiei de la Curbura Carpaţilor, informează „Ziarul Lumina”.

Catedrala Arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ din Buzău s-a aflat, joi, 21 mai 2015, în sărbătoare. Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, înconjurat de un sobor de preoţi consilieri de la Centrul eparhial, preoţi profesori la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul“ din Buzău şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Co-rala ortodoxă mixtă „Neagu Io-nescu“ a Catedralei Arhiepiscopale. Potrivit tradiţiei, la sfârşitul Sfintei Liturghii, s-a săvârşit slujba Parastasului pentru ctitorii locaşului de cult trecuţi la cele veşnice şi pentru eroii neamului, ne-a transmis Dragoş Olteanu, consilier media eparhial.

„Biserica Ortodoxă Română a hotărât ca de praznicul Înălţării Domnului să fie pomeniţi şi eroii şi luptătorii neamului românesc, pentru că eroismul sau curajul este chemarea adresată nouă de Mântuitorul Iisus Hristos, când ne îndeamnă să credem în El ca Fiu al lui Dumnezeu, întrupat, răstignit şi înviat. Sfinţii Părinţi spun că credinţa în Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, respectiv în învierea noastră nu este desăvârşită dacă nu este însoţită de nădejdea şi dorinţa înălţării noastre la cer. Oare suntem noi suficient de conştienţi şi responsabili cât de mult bine ne-a făcut nouă Dumnezeu?“, a spus IPS Părinte Arhiepiscop Ciprian în cuvântul de învăţătură.

Miercuri, 20 mai 2015, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ din Buzău, a avut loc Simpozionul „Chipuri de mari păstori ai Ortodoxiei, din trecut şi de astăzi“, în cadrul căruia au fost susţinute comunicări despre Sfântul Ioan Gură de Aur şi despre vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. La simpozion a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. În cadrul simpozionului au vorbit pr. dr. Marius Daniel Ciobotă, inspector bisericesc la Biroul de catehizare al Eparhiei Buzăului şi Vrancei; prof. univ. dr. Aurel Sasu, critic şi istoric literar; asist. univ. Flavia Topan, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca; pr. protoiereu protopop Oscar Frunză, Protopopiatul Focşani II.

Cu acest prilej, Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin“ al eparhiei a interpretat cântări închinate Sfântului Ioan Gură de Aur, iar la final a fost vizionat filmul biografic „Bartolomeu – omul fără vicleşug“.

Comentarii Facebook


Știri recente