Hramul Mitropoliei Clujului

În fiecare an, la sărbătoarea Bunei Vestiri, Mitropolia Clujului își serbează hramul. Ziua de 25 martie are semnificații deosebite pentru eparhia clujeană, întrucât în această zi au fost întronizați cei doi mitropoliți, vrednicul de pomenire Bartolomeu Anania și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului. Tot pe 25 martie, în anul 2006, Arhiepiscopia Clujului a fost ridicată la rangul de Mitropolie.

Și anul acesta, miercuri, 25 martie 2015, Mitropolia Clujului va fi în sărbătoare. Potrivit Radio Renașterea, la evenimentele organizate cu acest prilej vor lua parte ierarhi din cadrul Sfântului Sinod, precum Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului și Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, la Cluj-Napoca

Marți, 24 martie, în ajunul praznicului Bunei Vestiri au fost aduse la Cluj-Napoca o parte din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, Grecia. Sfintele odoare au ajums la reședința mitropolitană la ora 16:30, iar apoi au fost purtate în procesiune în jurul catedralei și așezate spre închinare la Muzeul de la subsolul Catedralei Mitropolitane. Credincioșii se vor putea închina pe timp de zi și de noapte, pană la finalizarea evenimentelor dedicate hramului. După aceea, fragmentul din moaștele Sfântului Nectarie de Eghina va fi adăpostit la Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” al Arhiepiscopiei Clujului, spre folosul sufletesc al bolnavilor de aici. Moaștele au fost dăruite de Mitropolitul Eghinei, Înaltpreasfințitul Părinte Efrem.

Program liturgic special

Slujbele speciale dedicate hramului Mitropoliei vor începe în ajunul praznicului Bunei Vestiri. După procesiunea cu moaștele Sfântului Nectarie, în Catedrala Mitropolitană, de la ora 18:00 va fi săvârșită slujba Privegherii, oficiată anul acesta de Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, care la final, va ține și un cuvânt de învățătură. Programul Liturgic va continua în ziua praznicului, cu Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, unită cu Vecernia, așa cum cere tipicul. Vor sluji: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului și Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, precum și un numeros sobor de preoți și diaconi.

Comentarii Facebook


Știri recente