Hramul mănăstirii Voroneţ

Astazi, 23 aprilie 2015, IPS Parinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a savarsit Sf. Liturghie la Manastirea Voronet, după cum ne-a precizat Doina Ciobanu.

Oficiata in sobor arhieresc, pe o scena special amenajata in fata sfantului locas, ea a fost prilej de apropiere intre credinciosii din toate satele invecinate cu manastirea.

Oaspeti de seama au fost staretii si maicile starete din manastirile Bucovinei precum si personalitati marcante din lumea universitara, implicate in lucrarile de reabilitare si reconstructie din perimetrul manastirii.

Prin rugaciune si prezenta, toti inchinatorii l-au slavit pe Sf M. Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta si primul ocrotitor al manastirii, a carui pomenire constituie si hramul acesteia.

Cel de-al doilea hram este inchinat Cuviosului Daniil Sihastru.

La timpul cuvenit al serviciului liturgic s-a facut si o hirotonie in diacon.

Numerosi crestini s-au impartasit iar la finalul Sf Liturghii,au ascultat cuvantul de invatatura al IPS Pimen.

Raspunsurile liturgice au fost date de corul de maicute al manastirii.

Considerata capela Sixtina a Estului, Manastirea Voronet se afla situata in satul Voronet, astazi cartier al orasului Gura-Humorului.

Este una din cele mai importante ctitorii ale Voievodului Stefan cel Mare si Sfant, fiind ridicata in 1488, intr-un timp record de trei luni si trei saptamani.

Originea ei duhovniceasca uneste numele Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare cu cel al duhovnicului sau, Sf Daniil Sihastru, al carui mormant se afla in incinta manastirii.

Renumita in intreaga lume pentru coloritul, diversitatea si profunzimea picturii cu care este impodobita, Manastirea Voronet ramane si astazi acelasi promotor de cultura romaneasca in duhul credintei stramosesti.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…