Hramul Mănăstirii Timișeni-Șag

De praznicul Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Mănăstirea Timișeni-Șag, din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei, își va serba hramul. Programul religios închinat ocrotitorului sfântului așezământ va debuta în această seară de la ora 18:00, fiind așteptați pelerini din întreg cuprinsul Mitropoliei Banatului, informează „Ziarul Lumina”.

Evenimentul duhovnicesc deosebit de important pe care Arhiepiscopia Timișoarei îl sărbătorește în aceste zile este acela al praznicului închinat Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, care este și patronul spiritual al Mănăstirii Timișeni-Șag.

„Începând de joi seara, de la ora 18:00, se vor săvârși Vecernia cu Litie, urmată de Taina Sfântului Maslu de la ora 21:00 și apoi, de la miezul nopții, Slujba Utreniei cu Sfânta Liturghie. În ziua praznicului, vom avea bucuria prezenței în mijlocul nostru a Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, care va oficia Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de slujitori de la mai multe mănăstiri și parohii din eparhie”, a declarat arhimandritul Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei și slujitor al sfintei mănăstiri.

„O istorie pe cât de scurtă, pe atât de furtunoasă”

Sărbătoarea hramului marchează, în acest an, împlinirea a 70 de ani de la înființarea așezământului monahal de la marginea localității Șag, județul Timiș, la inițiativa și la stăruința vrednicului de pomenire Mitropolit Vasile Lăzărescu.

„Este un moment de bucurie, de împărtășire duhovnicească, dar și de bilanț pentru tot ceea ce poate reprezenta istoria unei mănăstiri, pe cât de scurtă, totuși, pe atât de furtunoasă, pentru că autoritățile comuniste au închis-o în perioada în care nu se dorea un astfel de așezământ în țară și în mod special în apropierea Timișoarei. Gândul vrednicului de pomenire Mitropolit Vasile Lăzărescu a fost de a întemeia încă un așezământ monahal în apropierea Timișoarei, care să fie locul de reverie duhovnicească al celor care căutau în apropiere un loc de odihnă sufletească, dar și de îmbogățire, de primenire duhovnicească. Desființată prin Decretul 410 din 1959, mănăstirea a fost preluată de ocolul silvic și destinată spre locuire muncitorilor, iar abia în anul 1968 aceasta a fost redeschisă prin stăruința Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului. Mai târziu, după ce chingile unui sistem totalitar au căzut, această mănăstire a putut să își croiască în mod deosebit un traiect în ceea ce înseamnă viața duhovnicescă a eparhiei, iar în ultimii10 ani, sub aspect material, dar și sub aspect duhovnicesc, consider că lucrurile au intrat într-un traiect necesar pentru ceea ce se dorește o mănăstire în preajma Timișoarei”, a menționat arhimandritul Simeon Stana.

Reorganizare recentă a mănăstirii

Începând cu anul 2002, până în prezent, la Mănăstirea Timișeni s-au desfășurat ample lucrări de construcție și amenajare, pentru a veni în întâmpinarea numărului mare de pelerini care pășesc pragul sfintei mănăstiri în fiecare duminică și sărbătoare. Lucrările desfășurate în toți acești ani la mănăstire au contribuit la extinderea și modernizarea întregului complex monahal, fiind vorba de o adevărată lucrare de rezidire a acesteia.

„Acum doi ani s-a târnosit biserica cea nouă a mănăstirii, s-au construit chilii noi, o trapeză mare pentru credincioșii care vin să prăznuiască împreună cu obștea și să se bucure de ceea ce înseamnă binecuvântarea lui Dumnezeu. Nădejdea noastră este ca în viitor să împlinim toate acestea și prin ridicarea unui spațiu corespunzător pentru odihna pelerinilor și, în același timp, pentru multe activități cu caracter misionar și cultural, de îmbogățire sufletească pentru Mănăstirea Timișeni, dar și pentru Arhiepiscopia Timișoarei. Prin acestea, sperăm să întregim complexul monahal și cu un arhondaric, cu sală de întruniri, bibliotecă, un spațiu muzeal, care să reflecte tot ceea ce înseamnă istoricul mănăstirii, dar și al vieții românești creștine din partea aceasta de țară”, a mai precizat arhim. Simeon Stana.

Comentarii Facebook


Știri recente