Hramul Mănăstirii „Sfinții Voievozi” din Slobozia

Mănăstirea ‘Sfinții Voievozi’ din Slobozia își sărbătorește luni, 8 noiembrie, hramul. Cu acest prilej, Episcopia Sloboziei și Călărașilor organizează în perioada 5-8 noiembrie, cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Vincențiu, o serie de manifestări religios-culturale la care sunt așteptați să participe cât mai mulți credincioși, informează „Ziarul Lumina”.

Seria manifestărilor religios-culturale prilejuite de sărbătorirea hramului Mănăstirii ‘Sfinții Voievozi’ din Slobozia va debuta mâine, 5 noiembrie, la ora 13:00, cu aducerea la Catedrala episcopală a moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur și a altor sfinți, precum Sf. Pantelimon, Sf. Elefterie, Sf. Paraschivi, Sf. Procopie, Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Sf. Haralambie, Sf. Theodor, Sf. Artemie, Sf. Mercurie. ‘Preasfințitul Vincențiu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va săvârși slujba sfințirii unei noi racle, în care vor fi depuse sfintele moaște. Racla în care se păstrează moaștele celor zece sfinți și o părticică din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci datează de la începuturile Mănăstirii ‘Sfinții Voievozi’ și s-a deteriorat în timp, iar înlocuirea ei cu una nouă din argint era necesară și potrivită pentru acest moment de sărbătoare din viața mănăstirii. După slujba de sfințire, de la ora 16:00, Preasfințitul Vincențiu și soborul de preoți și credincioși vor pleca într-o procesiune pe străzile orașului Slobozia până la Mănăstirea ‘Sfinții Voievozi’. Racla cu sfintele moaște va fi depusă într-un baldachin în curtea sfântului lăcaș, spre închinarea tuturor credincioșilor’, a declarat arhidiaconul Nicușor Silviu Dascălu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.

În ziua sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, luni, 8 noiembrie, Preasfințitul Vincențiu va săvârși slujba de sfințire a lucrărilor exterioare realizate la biserica Mănăstirii ‘Sfinții Voievozi’, urmată de Sfânta Liturghie, la care vor participa toți membrii Permanenței Consiliului Eparhial, protopopi ai Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, preoți, reprezentanți ai autorităților locale și numeroși credincioși. Mănăstirea Slobozia cu hramul ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ sau ‘Sfinții Voievozi’ este ctitoria voievodului Matei Basarab (1632 – 1654) și a fost cunoscută în istorie sub multe și diverse denumiri: Mănăstirea Slobozia lui Ianache, Mănăstirea ‘Sfinții Voievozi’ sau Mănăstirea Slobozia Veche. Mănăstirea Slobozia a constituit pentru multă vreme singurul focar de cultură pentru populația din această zonă, mai ales datorită bogatei sale biblioteci cu cărți de o valoare inestimabilă sau școlii ce a funcționat în secolul al XV-lea, pe lângă mănăstire.

Comentarii Facebook


Știri recente