Hramul mănăstirii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Roșia, prot. Sebiș

Mănăstirea Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din satul Roșia, Protopopiatul Sebiș, s-a aflat vineri 8 noiembrie 2013, în zi de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitorii. Sfânta Liturghie, a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un însemnat sobor de preoți,

La momentul cuvenit Înaltpreasfinția Sa a rostit cuvântul de învățătură prezentând învățătura Bisericii despre sfinții îngeri, potrivit episcopiaaradului.ro.

Schitul Roșia este situat pe soșeaua Arad – Brad, la 100 km nord-est de Arad și la 5 km din șosea. Cu trenul din Arad sau Brad se merge până la gara Joia Mare. Din gară la Revetiș, pietonal, un kilometru pe o potecă betonată, iar din Revetiș la Roșia, 4 km pe drum asfaltat. Față de comuna Dieci se află la 5 km sud-est. În apropiere, peste deal, se găsește stațiunea balneoclimaterică Moneasa. Așezământul este ridicat în mijlocul satului Roșia. Dacă ne aruncăm privirea de pe dealul pe care este construită biserica spre sud, se oferă ochiului o frumoasă panoramă cu satul Revetiș și biserica lui în vale, iar peste sat, culmile împădurite ale Zărandului. La est, în depărtare se vede culmea muntelui Găina. Credincioșii satului și ai așezărilor dimprejur au dorit și au cerut să se înființeze o mănăstire în Roșia, întrucât pe valea Crișului Alb nu exista niciun așezământ monahal. În trecutul mai îndepărtat, a existat în zonă o mănăstire, care a fost desființată de Maria Tereza și generalul Bukow. Cererea credincioșilor a primit o rezolvare favorabilă din partea Episcopiei Aradului, prin binecuvântarea întâistătătorului Eparhiei, ÎPS Timotei, avându-se în vedere și faptul că în satul Roșia era biserică, dar nu exista preot, slujbele fiind ținute o dată pe lună, de preotul paroh al satului Revetiș.

Schitul a fost populat în noiembrie 1995, nucleul obștii fiind format din maicile Haritina Cârdei și Elefteria Gudea, de la mănăstirea Timișeni, judetul Timiș. La început, obștea a viețuit în fosta casă parohială.

În prezent, maicile au reușit să ridice un corp nou de clădiri, cuprinzând chilii, trapeză, bucătărie, arhondaric, paraclis etc. Biserica mănăstirii se află într-un amplu proces de înfrumusețare, mai ales prin pictura bisericească ce este în curs de execuție, de aceea orice jertfă, donație și strădanie din partea tuturor creștinilor este binevenită.

Comentarii Facebook


Știri recente