Hramul mănăstirii Săpânța Peri

Praznicul Înălțării Sfintei Cruci a fost prilej de sărbătoare și pentru credincioșii de pe malul stâng al Tisei. Mii de maramureșeni, îmbracați în renumitul port tradițional, dar și credincioși de dincolo de Tisa, din Ucraina, au participat vineri, 14 septembrie 2012, la hramul celei mai înalte biserici de lemn din Europa, Biserica Mănăstirii Săpânța – Peri. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhireu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează TRINITAS TV.

PS Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a mărturisit că această mănăstire nu este apreciată și iubită numai de credincioșii din Săpânța, ci de credincioși din tot Maramureșul și chiar și din dreapta Tisei, care au o mare bucurie când sunt împreună aici ascultând Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Distrusă în 1703, Mănăstirea Săpânța Peri a fost reconstruită la finalul secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea, nu departe de locul original, care astăzi se află în Ucraina. Piatra de temelie a fost pusă în anul 1997, lăcașul fiind sfințit în 2003.

Mănăstirea Săpânța – Peri este unul dintre cele mai vizitate locuri de pe harta cultural-spirituală a Maramureșului.

Comentarii Facebook


Știri recente