Hramul Mănăstirii Morisena din Arhiepiscopiei Timișoarei

De sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul Mănăstirea Morisena, din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei, își serbează hramul, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat. Slujbele religioase închinate Înaintemergătorului Domnului au început de joi seara, când a avut loc privegherea de toată noaptea, fiind oficiată slujba Vecerniei cu Litie și a Utreniei.

Din încredințarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, vineri, începând cu ora 9:30, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi de la celelalte mănăstiri timișene, precum și de la parohiile învecinate, în frunte cu arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor.

Bucuria credincioșilor prezenți vineri la sfânta mănăstire va fi sporită întrucât, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, va fi adusă de către arhimandritul Macarie Țuțul, eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Sibiu, racla cu sfintele moaște ale numeroși sfinți, precum și o părticică din Sfânta Cruce.

Racla, ferecată în argint, conține 17 părticele din moaștele mai multor sfinți, precum Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, Sfântul Mucenic Filip, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Sfântul Mina, Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Mucenic Trifon, Sfântul Simeon și Sfânta Mare Muceniță Ecaterina. Racla va fi dusă apoi la Mănăstirea Timișeni, unde va fi așezată spre închinare credincioșilor, până sâmbătă dimineața.

Mănăstirea Morisena, din comuna Cenad, județul Timiș, a fost înființată în anul 2003 deoarece la Cenad, vechea Morisena, exista, în jurul anului 1002, o mănăstire de călugări răsăriteni – cea mai veche atestată documentar de pe teritoriul țării noastre. De aceea, cu timpul, s-a constatat că prezența unui lăcaș monahal în acea parte a eparhiei ar contribui la revigorarea vieții bisericești.

Astfel, cu binecuvântarea Întâistătătorului Banatului, Înalt Preasfințitul Nicolae, a fost sfințit terenul aflat la hotarul comunei Cenad, donat de primărie, și pusă piatra de temelie pentru biserica noului așezământ monahal, încredințat spre ocrotirea Sfântului Ioan Botezătorul. Noul lăcaș de cult a fost târnosit la 24 iunie 2005 de PS Lucian, Episcoppul Caransebeșului. Tot atunci, s-au binecuvântat corpul de clădire și paraclisul de vară, toate construite în plin câmp, altădată pe un loc arabil.

În prezent, obștea mănăstirii numără zece viețuitoare, stareță fiind monahia Ștefania Fronea, iar duhovnic ieromonahul Matei Hădărig.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…