Hramul Mănăstirii Feredeu din județul Arad

Sfântul şi slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul Mănăstirii Feredeu din Protopopiatul Lipova, a fost prăznuit şi în acest an cu multă bucurie duhovnicească. În ziua hramului, alături de obștea monahală s-a aflat Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară din curtea mănăstirii, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, a precizat Protos. Iustin Popovici.

Din sobor au făcut parte şi Părintele Octavian Blaj, consilier economic, Părintele Ioan Jidoi, Protopop al Lipovei şi Părintele Adrian Zaha, Protopop al Ineului.

În cadrul cuvântului de învățătură intitulat „Importanţa profeţilor biblici”, ierarhul Aradului a subliniat învățăturile duhovnicești ce se desprind din citirile scripturistice ale sărbătorii (Iacob 5; Luca 4).

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, deşi nu a lăsat mărturii scrise, a rămas în Sfânta Scriptură şi în Sfânta Tradiţie, precum şi în cultura popoarelor prin faptele minunate, fiind considerat al doilea înaintemergător al Mântuitorului. În teologie, termenul ca atare depăşeşte înţelesul obişnuit, fiind legat de îndreptarea credincioşilor ca şi ferirea lor de abateri de la calea adevărului religios, întărind predica prin semne convingătoare. În felul acesta misiunea profetică aduce folos în viaţa societăţii întărind comuniunea între oameni şi a acestora cu Dumnezeu, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Arhimandrit Ilarion Tăucean, stareţul mănăstiri, a mulţumit ierarhului pentru participare şi pentru întreaga purtare de grijă arătată cu consecvenţă soborului şi nevoilor mănăstirii, de asemenea, clericilor prezenţi şi pelerinilor care cercetează acest aşezământ monahal.

Comentarii Facebook


Știri recente