Hramul mănăstirii din Roșia – Arad

Mănăstirea „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Roșia, Protopopiatul Sebiș, s-a aflat în zi de sărbătoare, pomenindu-și ocrotitorii. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”.

În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a prezentat credincioșilor învățătura Bisericii despre Sfinții Îngeri. Așezământul este ridicat în mijlocul satului Roșia. Credincioșii satului și ai așezărilor din jur au dorit și au cerut să se înființeze o mănăstire în Roșia, întrucât pe valea Crișului Alb nu exista niciun așezământ monahal. Schitul a fost populat în noiembrie 1995, nucleul obștii fiind format din maicile Haritina Cârdei și Elefteria Gudea, de la Mănăstirea Timișeni, județul Timiș. La început, obștea a viețuit în fosta casă parohială.

În prezent, maicile au reușit să ridice un corp nou de clădiri, cuprinzând chilii, trapeză, bucătărie, arhondaric, paraclis etc. Biserica mănăstirii se află într-un amplu proces de înfrumusețare, mai ales prin pictura bisericească ce este în curs de execuție, de aceea orice jertfă, donație și strădanie din partea tuturor creștinilor este binevenită.

În după-amiaza zilei de prăznuire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, la invitația credincioșilor din Parohia Paulian, filia Berindia, și a preotului paroh Traian Pui, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a poposit în mijlocul comunității pentru a participa la slujba Vecerniei și la activitățile cercului pastoral-misionar de la Buteni, coordonat de pr. Marian Ciucur.

După săvârșirea slujbei Vecerniei, pr. Mihai-Dorel Radeș a dat citire referatului „Dezvoltarea vieții liturgice după Edictul de la Mediolan”, subliniindu-se dezvoltarea cultului, a imnografiei, a iconografiei, a arhitecturii bisericești etc. În continuare s-a prezentat, de asemenea, organizarea activității de întrajutorare în parohiile cu posibilități limitate, iar în încheiere s-au enumerat anumite deviații în slujirea Tainei Sfântului Botez, care trebuie evitate.

La sfârșit, Înaltpreasfințitul Timotei a coordonat lucrările, completând prezentarea referatului și subliniind personalitatea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, mulțumind tuturor pentru bunăvoință și răbdarea avută. Școlarii parohiei, sub îndrumarea cadrelor didactice, au prezentat un mic program artistic ce a cuprins recitarea unor poezii religioase. Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă frățească pregătită de credincioși, la care au continuat discuțiile pe marginea temei programate în cadrul cercului pastoral-misionar.

Comentarii Facebook


Știri recente