Pelerini din diferite zone ale țării au ales să sărbătorească praznicul Sfântului Ilie Tesviteanul la mănăstirea din comuna clujeană Băișoara, așezământ monahal aflat sub ocrotirea marelui proroc.
Sfânta Liturghie a fost oficiată cu ocazia hramului de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, pe altarul de vară din preajma mănăstirii, în prezența Preasfințitului Episcop vicar Vasile Someșanul și a unui număr impresionant de preoți.În cadrul slujbei, diaconul Gelu Săvărășan a fost hirotonit preot pe seama comunității de rromi de la Pata Rât, având misiunea de a-i ajuta pe cei ce locuiesc aici să se apropie de biserică și de Dumnezeu.
Credincioșii ce au luat parte la sărbătoarea hramului au primit îndemnuri folositoare din partea Părintelui Mitropolit, care le-a explicat că Sfânta Liturghie este criteriul adevărului în Biserica creștină, așa cum pe vremea lui Ilie, criteriul credinței adevărate a fost jertfa pe care Dumnezeu a aprins-o cu foc din cer, potrivit Radio Renaşterea.
Mulțime de credincioși, printre care mulți copii și tinerii s-au împărtășit la finalul slujbei cu Sfintele Taine, cu toții primind din partea obștii mănăstirii, mici pachete, cu sarmale și cozonac.
Mănăstirea de la Băișoara a fost înființatăîn anul 1995 ca schit, iar un an mai târziu a primit statut de mănăstire. Potrivit părintelui stareț Iacob Rus, la început a fost ridicat un paraclis de lemn, iar mai apoi corpul de chilii. În 1999 s-a început ridicarea unei biserici în stil bizantin, după modelul bisericii Mănăstirii Sinaia, care acum se află la stadiul de pictură.