Hramul Mănăstirii Ciucea din județul Cluj

Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a oficiat, miercuri, 8 septembrie 2010, la Mănăstirea Ciucea, Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoți din localitățile învecinate. Mânăstirea Ciucea își sărbătorește hramul de praznicul Nașterii Maicii Domnului.

Sfânta mânăstire de la Ciucea, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” este ctitoria poetului Octavian Goga și a fost înființată pe domeniul acestuia în anul 1939, la un an după trecerea lui la cele veșnice. Dorința poetului a fost ca aici să fie o obște de călugări, dar, datorită vitregiilor acelor vremi, s-a luat hotărârea de a lua naștere o obște de călugărițe. Aici a fost adusă în anul 1939 bisericuța din lemn din Gălpâia, datată din 1575 și pe care poetul a donat-o Arhiepiscopiei Clujului.

Primul grup de călugărite a fost trimis la Ciucea în anul 1994, cu misiunea de a reactiva mânăstirea și de împlini dorința poetului, când s-au făcut și primele lucrări de reparații la acoperișul clădirii, au fost amenajate chiliile și un paraclis în fosta trapeză. A fost adus iconostasul și strănile de la vechea capelă a Seminarului Teologic din Cluj-Napoca. Din 24 noiembrie 1997, la conducerea mănăstirii, a fost numită monahia Inocentia Filip, venită de la mănăstirea Agapia din județul Neamț.

Pe lângă biserică, mănăstirea mai are un paraclis interior, unde se slujește pe timp de iarnă, un atelier de croitorie și de broderie, unde maicile se îndeletnicesc de mult timp cu veșmintele preoțești.

Comentarii Facebook


Știri recente