Hramul Mănăstirii Bic din Episcopia Sălajului

În ziua de prăznuire a Tăierii Cinstitului Cap al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit vineri, 29 august 2014, Sfânta Liturghie în altarul de vară al Mănăstirii Bic, alături de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a sute de credincioși. Marea majoritate a credincioșilor au intrat pe porțile mănăstirii încă din ajunul sărbătorii, aceștia participând la slujba de priveghere ținută până târziu în noapte și dormind sub cerul liber, a precizat Arhid. Adrian Onica.

După rostirea cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu a felicitat pe Preacuvioasa maică Marina Lupou, stareța Mănăstirii Bic, pentru efortul constant depus în cei 20 de ani de când s-a înființat această vatră monahală. De asemenea, Preasfinția Sa a îndemnat pe părinții care au copii care doresc să intre în mănăstire să nu-i oprească, subliniind folosul duhovnicesc pe care îl are rugăciunea făcută de un călugăr vrednic pentru aproapele său.

Situată la 3 kilometri de orașul Șimleu Silvaniei, Mănăstirea Bic a fost înființată în anul 1994, inițial aceasta funcționând în vechea școală a satului Bic.

În anul 1997 este adusă în incinta actuală a mănăstirii o biserică de lemn, din localitatea Stâna, aceasta datând de la anul 1720.

Lucrările la biserica nouă de zid a mănăstirii au demarat în același an, în momentul de față locașul de cult fiind pregătit pentru a fi pictat. În continuarea zidurilor bisericii au fost ridicate ulterior corpurile de chilii, arhondaricul și trapeza, mănăstirea având posibilitatea să adăpostească aproximativ 100 de pelerini.

Prin neobosita strădanie a Preacuvioasei maici Marina Lupou, stareța mănăstirii și a viețuitoarelor ce ostenesc aici, mănăstirea a dezvoltat programe de asistență socială atât pentru copii cât și pentru persoanele vârstnice. Astfel, sub aripa mănăstirii funcționează Școala Confesională pentru clasele I-IV Sfântul Pantelimon, unde învață și sunt cazați 20 de copii proveniți din diferite familii cu probleme sociale de pe cuprinsul județului Sălaj.

De asemenea, la Mănăstirea Bic funcționează începând cu anul 1999 un cămin pentru persoane vârstnice. Din anul 2008 căminul funcționează într-o clădire nouă, iar numărul persoanelor vârstnice care beneficiază de îngrijire în prezent a ajuns la 26.

Comentarii Facebook


Știri recente