Hramul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București

Biserica Ortodoxă îi pomenește mâine, 30 ianuarie 2013, pe Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii învățământului teologic. Cu această ocazie, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București își va sărbători hramul.

La fel ca în fiecare an, la 30 ianuarie, studenții și profesorii tuturor fa­cultăților de teologie ortodoxă din țară, precum și elevii și profesorii seminariilor și liceelor teologice ortodoxe îi cinstesc în mod special pe Sfinții Trei Ie­rarhi, considerați ocrotitori ai învățământului teologic ortodox. La Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, cinstirea Sfinților Trei Ierarhi va începe în seara aceasta, în Catedrala mitropolitană „Sfân­tul Spiridon” – Nou, paraclis patriarhal.

„Marți seara, pe 29 ianuarie, la ora 17:00, se va oficia slujba de Priveghere la Catedrala mitropolitană «Sfân­tul Spiridon» – Nou, în prezența profesorilor și a studenților de la Facultatea de Teologie Or­to­doxă din București. Miercuri, în ziua de sărbătoare a Sfin­ților Trei Ierarhi, se va săvârși Sfânta Liturghie începând cu ora 9:00 în același lăcaș de rugăciune, după care va fi să­vâr­șită slujba Parastasului pentru profesorii și studenții teologi trecuți la cele veșnice. Va urma apoi momentul în­mâ­nării diplomelor studenților de la Facultatea de Teologie Or­to­doxă din București, participanți la concursul «Preot Du­mi­tru Stăniloae, 110 ani de la naștere, 20 de ani de la trecerea la cele veșnice», faza eparhială. Începând cu ora 13:00, în Aula Mare «Teoctist Patriarhul» din Palatul Patriarhiei va avea loc un concert festiv susținut de corul Facultății de Teologie și vor fi lansate două lucrări importante: Istoricul Facultății de Teologie Ortodoxă «Justinian Patriarhul» din București și Anuarul Facultății de Teologie pe anul 2012”, ne-a spus părintele Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

Pomenirea Sfin­ți­lor Trei Ierarhi constituie și un frumos prilej de re­îm­pros­pătare a învățământului teolo­gic prin întoarcerea la teologia și gândirea Sfinților Trei Ie­rarhi, care sunt modele de­să­vâr­șite pentru studenții și profesorii de teologie.

„Pomenirea Sfinților Trei Ierarhi este un moment important, deoarece sfinții sunt nu numai ocrotitori ai facultății noastre și ai între­gului învățământ teologic ortodox, ci sunt și modele pentru profesori și pentru studenți. Per­sonalitățile lor pro­vi­den­ția­le, care de-a lungul veacurilor au servit ca modele pentru ie­rar­­hii Bisericii și pentru te­o­lo­gii ortodocși, trebuie cât mai bi­ne cunoscute de către studenți, iar operele lor trebuie să fie în­țe­le­se și să inspire pe teologii de astăzi și să atragă cât mai mult, pentru că în scrierile lor sfinții au fost cei mai buni interpreți ai Sfintei Scripturi și, în același timp, au oferit răs­pun­suri care sunt până astăzi valabile în ceea ce privește în­trea­ga arie misionară a Bi­se­ricii Ortodoxe”, a declarat pentru Ziarul Lumina părinte­le decan Ștefan Buchiu.

Comentarii Facebook


Știri recente