Hramul celei mai vechi mănăstiri din Arhiepiscopia Bucureştilor | PS Timotei: Biserica îi învaţă pe copii să fie aproape de Dumnezeu

Hram Snagov (2)

Într-o vreme în care atât de mulţi oameni îşi uită părinţii şi uneori îi părăsesc, într-o vreme în care fraţii nu se mai consideră fraţi şi prietenii nu mai sunt prieteni, Biserica îi învaţă pe copii să fie aproape de Dumnezeu, de oameni, de părinţii lor, a spus PS Timotei credincioşilor aflaţi la hramul celei mai vechi mănăstirii din Arhiepiscopia Bucureştilor, şi anume aşezământul monahal situat pe ostrovul Snagov.

În omilia sa prilejuită de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a vorbit marţi despre educaţia copiilor şi despre rolul Bisericii în acest proces.

Despre copii aduşi de mici la Biserică, ierarhul a spus că primesc binecuvântarea lui Dumnezeu şi vor străbate mai uşor valurile potrivnice prin care trec toţi oamenii deopotrivă. El a îndemnat pe părinţi nu îi lipsească pe prunci de binecuvântarea lui Hristos, deoarece numai în cadrul Bisericii vor învăţa să fie aproape de Dumnezeu, să-i urmeze Lui, să caute Lumina şi  binecuvântarea Tatălui Ceresc şi să se ferească de lucrările întunericului.

Preasfinţia Sa a afirmat că vârsta copilăriei este cea mai potrivită pentru fixarea deprinderilor bune şi a învăţăturilor folositoare. El a oferit-o exemplu pe Maica Domnului care, după o perioadă îndelungă petrecută în templul din Ierusalim unde a vieţuit învăţând Scripturile de la o vârstă fragedă, a fost vizitată de îngerul Domnului ce s-a minunat de curăţia gândurilor ei şi i s-a închinat spunându-i: „Bucură-te ceea ce eşti binecuvântată între femei”.

PS Timotei a spus că sărbătoarea de astăzi ne învaţă ca atunci când facem o făgăduinţă lui Dumnezeu trebuie să o îndeplinim. El i-a prezentat pe Sfinţii Ioachim şi Ana ca exemplu în acest sens şi a reamintit că de multe ori noi făgăduim înaintea lui Dumnezeu, dar nu împlinim, iar când nu împlinim nu mai primim ajutorul divin.

Preasfinţia Sa a transmis cuvântul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a evidenţiat lucrarea jertfelnică a părintelui stareţ Varahiil Bănățeanu.

Nu vă ascund faptul că părintele mi-a spus aseară că sunt multe duminici în care vin doi sau trei oameni aici la Liturghie. Dumnezeu ştie suferinţele fiecăruia, dar şi greutăţile pe care le întâmpină un monah care stă de veghe în acest loc aflat între ape, vânturi şi furtuni.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele stareț a oferit Preasfințitului Episcop Timotei o icoană reprezentând pe Maica Domnului.

În cadrul slujbei a avut loc hirotonia în diacon a tânărului teolog Florin Cristian Troi, pe seama parohiei Bălăceanca din Protopopiatul Ilfov Sud.


Mănăstirea Snagov a fost atestată documentar pentru prima oară în anul 1408, în timpul lui Mircea cel Bătrân. Biserica actuală a fost construită între 1517-1521 de Sfântul Voievod Neagoe Basarab. Conform tradiţiei, Mănăstirea Snagov este locul în care Vlad Ţepeş a fost îngropat sub o lespede de piatră, aşezată în faţa uşilor împărăteşti ale altarului, după ce a fost ucis în anul 1476.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente