Hramul Catedralei Mitropolitane din Târgovişte

Joi, 21 mai 2015, cu ocazia sărbătorii Înălţării Domnului -hramul Catedralei Mitropolitane din Târgovişte – şi a sărbătorii Sf. Împ. Constantin şi Elena, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un mare sobor de preoţi şi diaconi, cu participarea unui mare număr de credincioşi, studenţi ai Facultăţii de Teologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii Valahia din Târgovişte, elevi ai Seminarului Teologic Sf. Ioan Gură de Aur din Târgovişte şi de la şcolile generale şi liceele oraşului, dar şi în prezenţa unor oficialităţi judeţene şi municipale. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a hirotonit întru preot pe tânărul diacon Sorin Stancu, pe seama Parohiei Cojasca, Protoieria Târgovişte Sud, după cum aflăm de la Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Târgoviştei.

După aceea, a avut loc tradiţionala procesiune, condusă de Înaltpreasfinţia Sa, prin centrul oraşului, spre Piaţa Tricolorului, la monumentul eroilor dâmboviţeni, la care au participat, pe lângă numeroşi credincioşi şi tineri, membri Coralei Catedralei Mitropolitane şi oficialităţile prezente, din care amintim pe domnul Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, domnul Ioan Marinescu, prefectul judeţului, şi domnul Cristian Stan, primarul interimar al municipiului, parlamentari etc.

A fost oficiată slujba de pomenire pentru eroii acestor meleaguri căzuţi pe toate câmpurile de luptă, după ce Înaltpreasfinţia Sa a ţinut un scurt cuvânt de învăţătură. Atât în cuvântul său de la Catedrala, cât şi în cel din faţa monumentului eroilor, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat importanţa sărbătorii Înălţării Domnului, ca moment al operei de mântuire, ce se referă la faptul că firea omenească asumată de Mântuitorul Hristos, înălţată în slava Tatălui, se constituie în mijloc de revărsare a harului îndumnezeitor pentru întreaga umanitate, precum şi a personalităţii Sf. Împ. Constantin şi Elena şi a rolului lor în istoria mântuirii. Înaltul Ierarh a evidenţiat faptul că cinstirea eroilor neamului reprezintă un act de rememorare a trecutului luminos al neamului nostru care luminează prezentul şi pune fundamente profunde pentru viitor. Astfel că, adevărata cinstire a eroilor neamului o facem atunci când promovăm dreptatea, adevărul, cinstea, generozitatea şi solidaritatea în comunitatea noastră.

Comentarii Facebook


Știri recente