Hramul Catedralei din Chicago | Mitropolitul Nicolae a vorbit despre „testamentul neîmplinit” al Mântuitorului

Hramul Catedralei „Sfinții Împărați” din Chicago a fost serbat cu anticipație duminică, dar și luni, în ziua cinstirii ocrotitorilor. La slujba de duminică, Mitropolitul celor două Americi le-a vorbit credincioșilor despre „testamentul neîmplinit” al Mântuitorului.

„Înainte de Patima Sa, Hristos se roagă Tatălui ceresc cerând păstrarea ucenicilor în unitate, precum unitatea dintre Tatăl și Fiul. Putem spune că Testamentul Mântuitorului este concentrat în această rugăciune pentru unitatea creștinilor, testament pe care îl vedem astăzi neîmplinit”, a subliniat Părintele Mitropolit.

În cadrul omiliei, Mitropolitul Nicolae a evocat misiunea îndeplinită de primul împărat roman creștin, care în urma alegerii sale de sus a adus pace și unitate în Imperiu, a acordat libertate creștinilor prin Edictul de la Milan și a dat multe legi favorabile creștinismului.

Ierarhul a spus despre Sf. Constantin că prin sfatul și cu ajutorul mamei sale „a statornicit începutul unui Imperiu creștin”, ceea ce le-a adus cinstirea lor „întocmai cu Apostolii”.

Al 15-lea hram al Catedralei din Chicago

Hramul serbat cu anticipație duminică a continuat cu programe artistice oferite de copii pe tema identității naționale și a Centenarului Marii Uniri. În cadrul manifestărilor a fost evocată istoria Catedralei „Sfinții Împărați” din Chicago.

Din programul dedicat Anului Centenar a făcut parte și o expoziție de fotografii și documente puse la dispoziție de Biblioteca Sf. Sinod din București, cu binecuvântarea Patriarhului Daniel.

Un panou al istoriei de 15 ani, în imagini, a comunității Catedralei Sf. Împărați din Chicago a întregit această prezentare, informează site-ul oficial al Mitropoliei celor două Americi.

Diplome pentru copiii merituoși din comunitate

Tot duminică, Mitropolitul Nicolae a oferit diplome premianților la Olimpiada de religie 2018, faza mitropolitană, dar și celor care au participat la expoziția de arte vizuale „România văzută prin ochii copiilor” desfășurată la Catedrală în 28 aprilie 2018.

În încheiere, Părintele Mitropolit a mulțumit tuturor ostenitorilor care au pregătit această sărbătoare a Catedralei Sf. Împărați din Chicago și i-a felicitat pe toți cei ce poartă numele Sf. Împărați: Constantin sau Elena.

La evenimente a fost prezent dl. Tiberiu Trifan, Consulul General al României la Chicago.

Liturghia din ziua hramului, 21 mai 2018 a fost oficiată de Mitropolitul Nicolae.

Citește și Patriarhul: Toate lucrările Sf. Împărat Constantin au fost inspirate de Sf. Elena, model de mamă educatoare

Foto credit: Mitropolia celor două Americi

Comentarii Facebook


Știri recente