Hramul Catedralei arhiepiscopale din Arad

Catedrala arhiepiscopală din Arad și-a sărbătorit miercuri ocrotitorul, când Biserica Ortodoxă l-a pomenit pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie, apoi în ziua praznicului a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”.

La acest moment duhovnicesc din viața bisericii arădene au participat și un grup de măicuțe de la Mănăstirea Arad-Gai împreună cu sute de credincioși veniți să-l cinstească pe ocrotitorul Catedralei „Sfânta Treime” din Arad.

La sfârșitul Litiei, preoții slujitori au purtat în procesiune racla cu moaștele Sfântului Ioan Hrisostom, rostindu-se ectenii la cele patru popasuri. Credincioșii au purtat în mâini lumânări aprinse, ca simbol al credinței statornice și în același timp mărturisitoare.

Cuvântul de învățătură al ierarhului a cuprins un istoric al vieții Sfântului Ioan Gură de Aur și al Sfântului Ioan cel Milostiv. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța jertfei în activitatea slujitoare a Bisericii, precum și cinstirea de care se bucură oamenii aleși ai lui Dumnezeu.

Miercuri, 13 noiembrie, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, înconjurat de un ales sobor de preoți, a săvârșit Sfânta Liturghie.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a arătat învățătura Bisericii despre cinstirea sfintelor moaște, amintind totodată și faptul că Eparhia Aradului s-a învrednicit de acest mare dar de a avea sfintele moaște ale acestui mare Sfânt Părinte. De asemenea, chiriarhul a evocat covârșitoarea activitate a Sfântului Ioan Gură de Aur, ca și Arhiepiscop al Constantinopolului, mai ales prin opera de asistență socială, constituind în acest scop spitale și case de adăpost pentru bătrâni și neajutorați, ajutând săracii și văduvele, tinerii orfani, introducând astfel în palat viețuirea ascetică, devenind prin acestea un continuator al activității Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

În seara zilei de prăznuire s-a săvârșit Acatistul Sfântului Ioan Gură de Aur, în prezența IPS Timotei.

În cuvântul de învățătură s-a stăruit asupra învățăturii Sfântului Ioan Gură de Aur despre unitatea Bisericii și comuniunii credincioșilor, ca icoană a comuniunii cu Dumnezeu și cu oamenii.

Răspunsurile liturgice, pe tot parcursul praznicului, au fost date de cântăreții catedralei, alături de un grup de elevi de la Seminarul Teologic Ortodox Liceal din Arad.

Sfântul Ioan Gură de Aur a fost unul dintre cei mai mari oratori ai Bisericii, dar și un mare teolog și ierarh, adică și un mare păstor de suflete. A fost supranumit „ambasadorul săracilor” datorită faptului că a fost un organizator neîntrecut al asistenței sociale, vorbind chiar de o Liturghie a fratelui sărac, săvârșită pentru Hristos Care stă desculț la ușa bisericii. Un fragment din moaștele sale se află și la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, primite în dar de la cardinalul Angelo Comastri, mare eclesiarh al Bisericii papale din Roma. Racla din argint în care se află moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur a fost sfințită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, sâmbătă, 6 decembrie 2008, cu ocazia sfințirii Catedralei arhiepiscopale „Sfânta Treime” din Arad.

Comentarii Facebook


Știri recente