Hramul capelei Aeroportului Otopeni

Angajații Aeroportului Internațional Otopeni și-au serbat ocrotitorul, în sărbătoare fiind și Capela „Sfântul Ilie Tesviteanul” din incinta aerogării, după cum informează Ziarul Lumina. Cu acest prilej, angajații, dar și cei care au tranzitat acest loc au trecut pe la capelă pentru a mulțumi Lui Dumnezeu pentru binefacerile Sale și pentru a se ruga Sfântului Ilie să îi protejeze. Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul spiritual al aviației române și al Forțelor Aeriene.

An de an, în preajma sărbătorii Sfântului Ilie Tesviteanul, aeroporturile, aerocluburile, forțele aeriene și alte instituții care se folosesc de aparate de zbor aduc cinstire sfântului care îi ocrotește. Și anul acesta, momentul a fost marcat în mod special la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, unde preotul rânduit de Arhiepiscopia Bucureștilor pentru a sluji aici, părintele Bogdan Nastasiu, a slujit pentru „cei ce călătoresc pe ape, pe uscat și prin aer” și pentru ostenitorii aeroportului, la eveniment participând atât reprezentanți ai instituției, cât și persoane aflate în tranzit prin aerogară.

Bucuria sărbătorii a fost sporită de prezența unui mare număr de preoți slujitori de la parohiile din vecinătatea aerogării care au slujit împreună atât la slujba de Te Deum, cât și la parastas, la eveniment fiind prezent și coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor, pr. Mircea Marian Pintică.

La finalul slujbelor, pr. Constantin Dumitrescu a vorbit celor prezenți despre Sfântul Ilie, despre ridicarea sa la Ceruri, făcând analogie cu oamenii care lucrează sau care tranzitează aeroportul și care se ridică, asemenea sfântului, la Ceruri.

Totodată, a vorbit și despre credința și nădejdea proorocului, îndemnând pe cei prezenți să îl aibă ca exemplu pe ocrotitorul aviației și al Forțelor Aeriene.

„Viața este plină de urcușuri și coborâșuri. Ne înălțăm, dar și cădem și trebuie să ne înălțăm din nou. Însă este foarte important momentul în care suntem atunci când Mântuitorul ne cheamă la cele veșnice. Pentru că în funcție de starea în care ne vom afla atunci, așa vom fi judecați, ne spune Scriptura. Or, înălțarea noastră se face prin post, prin rugăciune și prin pocăință, pentru ca apoi prin împărtășirea cu Sfântul Trup și Sânge al Mântuitorului să ajungem la înălțime”, a arătat în cuvântul ținut părintele Constantin Dumitrescu.

La final, pr. Bogdan Nastasiu a mulțumit preoților prezenți pentru bucuria pe care au făcut-o lui, capelei și conducerii aeroportului, de a sluji împreună și de a se ruga atât pentru cei vii, cât și pentru cei adormiți.

Capela Aeroportului „Henri Coandă” a fost sfințită în anul 2003, având hramul „Sfântul Prooroc Ilie”, ocrotitorul aviației române și al celor ce călătoresc prin aer.

Aceasta este singura capelă într-un aeroport din sud-estul Europei. Construită în stil bizantin, ea este o binecuvântare pentru angajații aeroportului, dar și pentru călători. Pe 18 decembrie 2003, Preasfințitul Vincențiu Ploieșteanul, pe atunci Episcop-vicar patriarhal, sfințea în incinta Aeroportului internațional „Henri Coandă” (Otopeni) din București capela cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie”, ocrotitorul aviației române și al celor ce călătoresc prin aer. Capela a fost înființată la solicitarea Patriarhiei Române, cu sprijinul Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului.

Pe 13 decembrie 2010 a avut loc instalarea actualului preot hirotonit pe seama sfântului lăcaș de închinăciune, și de atunci persoanele aflate în trecere prin aeroport, dar și angajații acestei instituții pot participa aici la Sfânta Liturghie și la celelalte slujbe săvârșite.

Comentarii Facebook


Știri recente