Hramul Bisericii „Sfinţii Voievozi” din Ploieşti

Biserica Sfinții Voievozi din Ploiești și-a sărbătorit duminică, 17 ianuarie 2016, cel de-al doilea hram, pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. Cu acest prilej, Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Sfântul Antonie cel Mare – înger în trup

În cuvântul de învățătură, Preasfinţia Sa a elogiat personalitatea deosebită a Sfântului Antonie cel Mare, arătând că acesta a dus o viaţă ascetică asemenea Sfinților Proroci Ilie și Ioan Botezătorul.

„Iată astăzi participăm la o bucurie deosebită a parohiei dumneavoastră cu prilejul celui de-al doilea hram, pomenirea Sfântului Cuviosului nostru Părinte Antonie cel Mare, care este socotit în tradiţia creştină, răsăriteană şi occidentală, drept întemeietorul monahismului, deşi monahismul este la fel de vechi ca şi creştinismul pentru că mulţi oameni au dorit de la început să îşi dedice viaţa lui Dumnezeu în rugăciune, în meditaţie şi în lectura cărţilor sfinte, este o bucurie pentru parohia dumneavoastră care are ca ocrotitori principali pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil să aibă şi pe Sfântul Antonie cel Mare, care este şi el un înger în trup. Troparul pe care l-aţi auzit la Utrenie îl compară pe Sfântul Antonie cel Mare cu Ilie cel care a fost răpit cu trupul la cer şi cu Ioan Botezătorul”, a spus Preasfinţia Sa.

în vremurile tulburi credinţa s-a arătat şi mai puternică

Parohia „Sfinții Voievozi” are un centru social, o bibliotecă, un muzeu și o cantină, în care se desfășoară proiectul social filantropic „Aproape de semeni”.

„Această parohie a fost şi ea greu încercată însă, totdeauna în vremurile grele, în vremurile tulburi credinţa s-a arătat şi mai puternică şi Dumnezeu a ajutat şi a răsplătit dragostea credincioşilor de aici şi a preoţilor slujitori prin toate biruinţele pe care le-au avut în ultimul timp. Au reuşit să construiască îu aşezământ în spatele bisericii parohiale închinat Sfinţilor şi Dumnezeieştilor Părinţi Ioachim şi Ana şi un paraclis cu casă praznicală, bibliotecă, sală de lectură, lucru care s-a putut realiza prin jertfelnicia preoţilor şi a credincioşilor de aici” a declarat pentru TRINITAS TV pr. protopop Adrian Matei, Protopopiatul Ploiești Nord.

***

Biserica „Sfinţii Voievozi”, cu hramurile Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi „Sfântul Antonie cel Mare”, se află în Municipiul Ploieşti, judeţul Prahova, pe strada Ştefan cel Mare, nr. 23.

Primul locaş de cult a fost construit din lemn în anul 1648, apoi a fost zidită o biserică de cărămidă între anii 1711 – 1720, în formă de corabie. Între anii 1820 – 1827 a fost ridicat actualul locaş de cult, în stil brâncovenesc, din cărămidă, pe fundaţie de beton, în formă de cruce. Biserica are pridvor deschis cu şase coloane rotunde, cu capiteluri frumoase şi braţe de stejar.

În primăvara anului 2000 s-au executat ample lucrări de consolidare: tencuieli interioare şi exterioare, finisări în praf de marmură, placarea pridvorului cu marmură, refacerea acoperişului şi înzestrarea sfintei biserici cu mobilier nou. Între anii 2002 – 2004, Pictorul Marcel Codrescu a realizat pictură nouă în tehnică frescă, iar în anul 2005, la 15 mai, biserica a fost resfinţită. Din 2005, în Parohia Sfinţii Voievozi se derulează proiectul social filantropic „Aproape de semeni” prin care sunt ajutate lunar cu alimente, persoanele singure cu venituri mici, în special pensionari.

Comentarii Facebook


Știri recente