Hramul Bisericii „Sfântul Vasile – Victoria” din Bucureşti

Biserica bucureşteană Sfântul Vasile – Victoria, cunoscută şi drept Biserica Sfintei Cruci şi-a sărbătorit hramul în ziua Înălţării Sfintei Cruci, la 14 septembrie 2015.

Moaştele Sfântului Grigorie Dascălul aduse cu prilejul hramului

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a oficiat slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

La slujbele oficiate cu prilejul hramului au participat sute de credincioşi bucureşteni, care au adus cinstire moaştelor Sfântului Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti, aduse în pelerinaj de la Mănăstirea Căldăruşani, cu prilejul acestei sărbători. De asemenea, credincioşii prezenţi au adus cinstire şi unui fragment din lemnul Sfintei Cruci, fragment care se păstrează la Biserica de pe Calea Victoriei într-o sfântă raclă ce mai conţine şi moaştele a şapte sfinţi.

Dacă scoatem crucea din şcoli şi din instituţii sub imperiul cărei binecuvântări rămânem?

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit celor prezenţi despre sfânta cruce, arătând că în societatea actuală nu se mai bucură de cinstirea care i se cuvine.

„Câţi dintre noi, chiar cei care se consideră fii ai unui popor drept măritor nu se comportă ca nişte duşmani ai Crucii lui Hristos, cruce care nu mai este primită în multe case, cruce care nu mai este primită în instituţii şi în şcoli. Foarte mulţi profesori doresc să formeze tineri pentru a deveni oameni folositori societăţii şi Bisericii, dar nu mai doresc să facă o slujbă la începutul anului şcolar şi nu doresc să mai rămână sub binecuvântarea crucii. Dacă scoatem crucea din şcoli şi din instituţii sub imperiul cărei binecuvântări rămânem?”, a spus Preasfinţia Sa.

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul a cunoscut crucea multor suferinţe

De asemenea, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a elogiat personalitatea marcantă a Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Tării Românești.

A păstorit Biserica Ţării Româneşti vreme de 11 ani, între anii 1823 – 1834. A cunoscut crucea multor suferinţe, a multor umilinţe pe care a trebuit să le suporte de la vremelnicii conducători de atunci. Exilat pentru faptul că iubea Biserica, aşa cum trebuia să o facă un mare păstor de suflete, şi-a trăit ultimii ani ai vieţii departe de Eparhia pe care o primise ca dar al lui Dumnezeu pentru smerenia şi râvna lui. A fost unul dintre ierarhii luminaţi, pentru aceea s-a şi numit «Dascălul», adică învăţatul. Ştia mai ales cuvintele Scripturii, a tâlcuit mult din scrierile Sfinţilor Părinţi, din scrierile filocalice şi s-a îngrijit mult ca preoţii lui să aibă acces la lumina cărţii”, a spus Preasfinţia Sa, după cum aflăm de la Radio TRINITAS.

***

Istoria Bisericii Sfântul Vasile cel Mare – Victoria începe, probabil, la sfârşitul secolului al XVIII-lea sau începutul secolului al XIX-lea, când s-a ridicat aici o biserică de lemn. Date despre biserică există abia din anul 1804 (9 ianuarie), de când figurează în catagrafia oraşului Bucureşti. Biserica veche a fost distrusă de cutremurul din 1838 şi refăcută din zid la anul 1847, în timpul domniei lui Gheorghe Dimitrie Bibescu (1842-1848) şi a mitropolitului Neofit II de către căminarul Toma Baltă – care locuia în Mahalaua Sfântul Vasile.

Comentarii Facebook


Știri recente