Hramul Bisericii „Sfântul Mina” – Vergu din Bucureşti

Biserica Sfântul Mina – Vergu, paraclis patriarhal, şi-a sărbătorit astăzi, 11 noiembrie 2014, ocrotitorul, pe Sfântul Mucenic Mina. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre viaţa martirică a Sfântului Mucenica Mina: „A fost înrolat în armată, dar a avut la un moment dat curajul să renunţe la slujba de ostaş al armatei imperiale pentru că aceasta îi prigonea pe creştini. Viaţa lui ne spune că a ales şi calea pustiei petrecând asemenea altor mulţi cuvioşi din perioada aceea, în Egipt. Acolo s-a pregătit el pentru mărturisirea Mântuitorului Iisus Hristos pentru că într-o zi de sărbătoare, când creştinii erau aduşi în locuri publice pentru a fi umiliţi şi apoi omorâţi el a avut curajul să mărturisească că Iisus Hristos este Dumnezeu adevărat, că toţi cei care se închină la lucruri făcute de mâini omeneşti sunt de fapt pe un drum greşit. Curajul lui i-a adus desigur arestarea şi apoi nenumărate chinuri. Până la urmă capul lui a căzut sub greutatea sabiei mărturisindu-l pe Mântuitorul Hristos. Pentru viaţa lui, pentru sfârşitul martiric şi pentru dragostea pe care a manifestat-o în cel mai înalt mod faţă de Mântuitorul Hristos acest mucenic a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni”.

Preasfinţia Sa a mai subliniat datoria mărturisirii şi urmării permanente a Domnului şi Mântuitorului Iisus Hristos: „La sărbătoarea închinată sfinţilor martiri trebuie să ne punem cu sinceritate întrebarea dacă mai suntem creştini sau dacă prin faptele noastre, prin felul nostru de a ne comporta suntem următori şi mărturisitori ai Mântuitorului Iisus Hristos sau nu. Spun teologii că trăim acum o perioadă a unei apostazii tacite, fiindcă în felurite moduri ne lepădăm de Mântuitorul Hristos şi nu avem curajul să mărturisim. Ne declarăm creştini cu numele, dar cu faptele, de fapt, suntem departe de acest mod pe care l-au avut sfinţii martiri, precum a fost Sfântul Mare Mucenic Mina, pe care-l prăznuim astăzi. Din viaţa Sfântului Mina trebuie să învăţăm că în orice situaţie, chiar dacă nu ni se cere să mărturisim un lucru în locuri publice şi să ne vărsăm sângele în aceste vremuri, trebuie ca prin felul nostru de a fi, prin discuţiile pe care le avem, în primul rând cu cei din familia noastră, dar şi cu cei pe care-i întâlnim, să fim mărturisitori ai Mântuitorului Hristos, pentru că oricine se ruşinează de Mântuitorul Hristos şi nu-L mărturiseşte şi Domnul şi Mântuitorul nostru se va lepăda şi nu-L va mărturisi în ziua cea mare a răsplătirii Lui celei drepte. Sfântul Mina, ca şi ceilalţi mucenici, ne arată nouă că mai avem un drum lung de parcurs până la mărturisirea Domnului Hristos, dar dacă acest drum este legat de Biserică, de amintirea şi exemplul sfinţilor vom ajunge totuşi într-o zi să progresăm duhovniceşte şi să ne apropiem de Mântuitorul”.

La rândul său, Părintele Gheorghe Ispas, parohul Bisericii „Sfântul Mina” – Vergu a adresat un cuvânt de mulţumire: „Aţi venit aici şi v-aţi rugat dimpreună cu noi. Mulţumim lui Dumnezeu pentru această zi de sărbătoare şi de praznic în cinstea marelui Mucenic Mina. Mulţumim că am avut şi bucuria aceasta a slujirii arhiereşti, fiind o bucurie desoebită pentru noi. Să vă bucuraţi că aţi obosit, că v-aţi ostenit, să vă bucuraţi mai ales pentru că v-aţi înălţat mintea şi sufletul către rai, că îngerul păzitor vă trece în Cartea vieţii, că participaţi mai ales la Sfânta Liturghie care ne înalţă duhovniceşte şi simţim, dacă ne deschidem mintea şi sufletul, că cerul este pe pământ. În felul acesta, aşa cu bucurie păstrăm aceste roade ale luminii în suflete şi ducem şi celor de acasă pe Sfântul Mina, ducem mărturisirea lui, ducem modelul de vieţuire şi mărturisire a credinţei”.

La final, părintele paroh Gheorghe Ispas a oferit Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul o icoană cu chipul Sfântului Mucenic Mina.

La Biserica „Sfântul Mina” – Vergu se păstrează fragmente din sfintele moaşte ale Sfântului Mucenic Mina. Racla care le adăposteşte a fost scoasă şi depusă într-un baldachin special amenajat în curtea bisericii unde pelerinii şi credincioşii se vor putea închina.

Comentarii Facebook


Știri recente