Hramul Bisericii Sfântul Haralambie din Constanța

Finalul de săptămână a prilejuit credincioșilor din Constanța o întâlnire de suflet cu Episcopul Longhin de Bănceni, Ucraina. Preasfinția Sa a dat curs invitației IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și a părintelui Ciprian Stanca, parohul Bisericii „Sfântul Haralambie”, de a participa la o serie de evenimente duhovnicești, informează Ziarul Lumina.

Delegația din Ucraina a sosit la biserica constănțeană sâmbătă seara, împreună cu moaștele Sfântului Serafim de Sarov și ale Sfântului Longhin, spre închinarea sutelor de credincioși care i-au întâmpinat. Ziua de duminică a început cu Sfânta Liturghie, oficiată de către cei doi ierarhi, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, la Biserica „Sfântul Haralambie”, la care s-a sărbătorit hramul. Cu toate că vremea a fost mohorâtă, sute de credincioși au participat la slujbă, împărtășindu-se din frumoasele cuvinte de învățătură pe care IPS Teodosie și PS Longhin le-au adresat. „Iubiți-L pe Dumnezeu și iubiți-vă țara”, a fost îndemnul oaspetelui, care a ținut să menționeze că, ori de câte ori trece granița, se simte acasă. La finalul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfințitul Teodosie a primit, o icoană a Maicii Domnului din partea delegației ucrainene. După-amiaza zilei de duminică a continuat cu conferința „Copiii – cale spre Hristos”, susținută de PS Longhin la Casa de Cultură din Constanța. În fața a peste 800 de spectatori, Episcopul de Bănceni a vorbit despre minunata sa lucrare de suflet: cei 400 de copii orfani pe care i-a înfiat. Dragostea pentru copii, aidoma dragostei pentru Hristos, este cea care le încălzește sufletele viețuitorilor de la Mănăstirea Bănceni, care au grijă în fiecare zi de acești îngeri, jumătate dintre ei fiind suferinzi de SIDA sau de grave dizabilități fizice.

„Nu am strâns acești copii lângă mine, i-am strâns lângă Hristos”

„Când alini durerea unui copil orfan, alini durerea lui Hristos”, a explicat cel pe care mass-media l-a numit „tată a 400 de suflete”. Totodată, PS Longhin le-a spus constănțenilor și resortul care l-a determinat să facă această lucrare socială colosală: „Nu am strâns acești copii lângă mine, i-am strâns lângă Hristos”. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, i-a mulțumit în numele tuturor credincioșilor Episcopului Longhin pentru această lecție de viață, pentru acest exemplu viu și pentru bucuria pe care a sădit-o în inimile tuturor celor care timp de două zile s-au împărtășit din cuvintele ierarhului de Bănceni.

Comentarii Facebook


Știri recente