Hramul bisericii Sfânta Treime din Zalău

În cea de-a doua zi de Rusalii, la biserica Sfânta Treime din Zalău a fost prăznuit hramul acestui locaş de cult. Este deja o tradiţie ca an de an Liturghia de hram să fie săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, după cum ne-a precizat Arhid. Adrian Onica.

La slujbă a participat un număr mare de credincioşi, veniţi să fie prezenţi la bucuria parohiei. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a sfinţit şi un altar de vară ridicat în curtea bisericii. Acest altar de vară a fost ridicat prin jertfelnicia unei familii de credincioşi apropiaţi Bisericii.

Biserica „Sfânta Treime” este cea mai veche biserică din Zalău, iar istoria ei începe în prima jumătate a secolului al XX-lea când după terminarea Primului Război Mondial şi realizarea unirii Ardealului cu România la 1 Decembrie 1918, s-a dorit construirea unei bisericii ortodoxe în Zalău, deziderat realizat între anii 1925 – 1927, prin zidirea actualei biserici cu hramul „Sfânta Treime”. Terenul pentru construcţie a fost donat de statul român, pe locul unde se afla o fostă grădiniţă, care a fost transformată în casă parohială. Construcţia data din 1870 şi, după multe modificări, a fost folosită ca şi casă parohială, până în anul 2008 când s-a purces la ridicarea unei case parohiale noi, aceasta fiind sfinţită doi ani mai târziu. Planul arhitectural al bisericii este în formă de cruce, locaşul de cult având lungimea de 24 metri şi lăţimea de 8 metri.

Comentarii Facebook


Știri recente