Hramul bisericii Sf. Dionisie Exiguul din Galați

Credincioșii binecunoscutei parohii „Sfântul Vasile cel Mare” din municipiul Galați s-au aflat astăzi în zi de aleasă sărbătoare, nu numai pentru începutul noului an bisericesc cinstit în întreaga Patriarhie Română prin slujirea Sfintei Liturghii și a cuvenitului Te-Deum, ci și pentru că respectiva parohie se află sub ocrotirea duhovnicească a Sfântului Dionisie Exiguul, prăznuit în fiecare an la 1 septembrie.

Manifestările liturgice, cultural-misionare și social-filantropice au debutat cu mult timp înainte de hram, prin organizarea unor seri catehetice în care au fost implicați copii de la programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor” și a unor cursuri de șah cu instructori calificați, finalizate printr-un concurs.

Sărbătoarea propriu-zisă a început în ajun prin oficierea, la ceas de seară, a Vecerniei cu Litie și Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos și a continuat a doua zi prin săvârșirea sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a precizat Gabriel Molocea.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala bisericii, alcătuită din 50 de tineri elevi și studenți din parohie.

La eveniment au participat profesori, oameni de cultură din municipiu și credincioși ai parohiei, dar și din alte parohii din oraș.

După Sfânta Liturghie s-a oficiat slujba de Te Deum pentru începutul noului an bisericesc, precum și slujba de pomenire a ctitorilor adormiți în Domnul. La final toți invitații, slujitori, credincioși, tineri și copiii au fost invitați la agapa frățească, pentru eveniment fiind pregătite suficiente pachete cu alimente.

Biserica desfășoară ample programe cu copiii și tinerii parohiei, în cadrul programului național „Hristos împărtășit copiilor”. De remarcat este atât lucrarea edilitar-gospodărească deosebită, realizată la această parohie în ultimii ani, cât și cea social-filantropică.

În prelungirea Sfintei Liturghii de la parohia „Sfântul Vasile cel Mare și Sf. Dionisie Exiguul”, Chiriarhul Dunării de Jos a săvârșit slujba de Te-Deum în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, în mijlocul unui sobor de preoți din administrația eparhială.

La slujbă au participat credincioși din municipiu, dar și personalul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Comentarii Facebook


Știri recente